Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Проф. Николай Неновски отново влиза в управителния съвет на БНБ

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на макроикономиста в борда на банковия регулатор от 13 юни след изтичане на мандата на доц. Лена Русинова

Проф. Николай Неновски отново влиза в управителния съвет на БНБ

Снимка: Wikipedia

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Николай Неновски за член на управителния съвет на Българската народна банка, пише на сайта на президентството.

Още по темата

Проф. Неновски влиза в борда на банковия регулатор на 13 юни, след изтичане на шестгодишния мандат на доц. д-р Лена Русенова, който е до 12 юни.

Изпълнението на указа се възлага на управителя на БНБ Димитър Радев, съобщава пресцентърът на държавния глава.

Проф. Николай Неновски вече е бил член на управителния съвет на централната банка в периода 2002 г. -2008 г. , а работи в нея от 1996 г.

Николай Неновски е български икономист и учен, професор в Университета „Жул Верн“, Франция. Директор е на Центъра за парични и икономически изследвания към УНСС.

Завършва икономика в Московския държавен университет „М. Ломоносов“ (1984 – 1989) и икономика и финанси във Франция и Швейцария (1990 – 1996). Защитава докторат в Института по икономика на БАН през 1995 г.

В периода 1988 – 1989 работи в комисията на СИВ в Москва а през 1994 като финансист в SOGENAL, Люксембург.

Преподава теория на парите и международни финанси в Университета за национално и световно стопанство, катедра „Финанси“ от 1997 г.

Преподавател е в Университета на Орлеан, Франция от 2000 г. Асоцииран изследовател е в ICER, Торино от 2006 г.
Съучредител е на „Българската макроикономическа асоциация“  през 2003 г. и на българското дружество „Фридрих Хайек“ през 2002 г.

Син е на проф. Нено Неновски, български юрист и член на Конституционния съд на България.

От март 2010 г. Николай Неновски е гост професор в Университета на Орлеан, le STUDIUM Insitute fo Advanced Studies, а от май 2012 г. е редовен професор в Университета в Амиен, Франция.

Основни области на изследванията на макроикономиста са паричната теория и паричната политика, историята на икономическата мисъл и политическата икономия. Изследва проблемите на паричния съвет в България и механизмите на паричните съюзи.

Две от последните му изследвания са посветени на развитието на икономическата мисъл в България след 1989 г., както и на теоретичните дискусии и интерпретациите на българските икономисти относно причините, формите и механизмите и политиките на преодоляване на Голямата депресия (1928 – 1938).

Що се отнася до теорията на посткомунизма, проф. Неновски публикува статия, в която стопанството през този период е представен като последователност от различни видове кооперативни и некооперативни игри (сп. Социологически проблеми, 2010; Journal of Economic Issues, March 2011), както и като редуване на икономически и социални котви, които при определени ситуации си „вредят“ и вкарват икономиката в некооперативни стратегии (например несъвместимост между Паричен съвет и Еврочленство и еврофондове) публикувана в William Davidson Institute.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Троянският кон в БНБ на окончателно разконспириралия се като агент на чужди интереси Радев. Последен, отчаян опит да се саботира влизането на България в ЕРМ-2 и откъсването ни от руската сфера на влиение!
1
 
1
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
ех ако мога и за да бъда в някой управителен съвет държавна институци в тея тежки времена... или поне в някой борд на директорите дори в частна фирма, а трябва в къщи да лежа и да пиша ( неплатени )коментари
1
 
3
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Радев се доказа като последователен противник на ЕС. А този мислите ли, че е случаен, след като е бил в комисия на СИВ в Москва? Там случайни хора не приемат. И то точно по време на прехода. А и теориите му са странни, да не кажа тенденциозни. Това че публикува статии в престижни издания не означава нещо съществено. Те публикуват различни дискусионни мнения и търсят такива с очивидни противоречия.

Още от Бюджет и финанси
Бавно се трупат парите в Сребърния фонд