IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Европейското финансиране ще мине от грантови към гаранционни схеми

Малките предприятия търсят оборотни кредити, докато големите компании се ориентират към инвестиционно кредитиране, коментираха експерти

09:59 | 22.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Банковият пазар в България е свръхликвиден и банките имат желание да финансират проекти, като залагат на финансовите инструменти, които могат да намалят риска при сделките. Това обяви Кирил Величков, директор "Европейски проекти и финансови институции“ в СИБАНК и ОББ на форума  „Банките и бизнесът”, организиран от в. "Капитал".

"На среща във Виена банките ще излязат с предложение към европейските институции да опростят финансовите инструменти и да ги комбинират с грантовите схеми", информира той.

Банкерът посочи, че България е сред отличниците в Европа по работа с финансови инструменти, които облекчават изискванията към фирмите за обезпечения и директно свалят цената на заемите.

Причината е, че българските банки, бизнесът и администрацията са натрупали добър и полезен опит при кредитирането по програми като JEREMIE, COSME, Iinnovfin, а Европейският инвестиционен фонд, ЕБВР, Националният гаранционен фонд към групата на Българската банка за развитие и Фондът на фондовете са доказали своята полза при финансирането.

„Остава предизвикателството пред бизнеса да представя гаранции, затова гаранционните схеми са добро решение. В бъдещото партньорство той трябва да е готов да мине от грантови към гаранционни инструменти“, каза Крум Алексиев, директор управление „Корпоративни клиенти“ в УниКредит Булбанк по време на дискусия, на която се обсъди каква цена ще има бъдещото финансиране.

Според Добромир Добрев, зам.-председател на управителния съвет на Райфайзенбанк, гаранционните схеми са полезни за банките, клиентите и обществото.

„За банките – капиталът, който се заделя като гаранция, е много по-малък от този за друг обезпечен кредит. Бизнесът може да вземе по-дългосрочни кредити при същите условия на друг заем, като гаранцията е вид обезпечение, когато банкерите гледат дали проектът е стойностен. В дългосрочен план гаранционните инструменти катализират икономиката в определени индустрии“, коментира Добрев.

Той смята, че Европейската комисия ще направи анализ и ще прецени кои проекти са по-перспективни – тези, взети при грантови инструменти, или тези с гаранционни обезпечения.

Банкерът е на мнение, че при гаранционните схеми продуктът или услугата се оценяват доколко са конкурентни, което има значение за дългосрочното развитие на икономиката. Той напомни, че банките са отворени към схеми за финансов инженеринг.

Крум Алексиев прогнозира, че ръстът на кредитирането в България ще бъде в рамките на 4-5% годишно до 2020 – 2021 година, което се дължи на позитивната макросреда, ръстовете на потребление и износа.

Като предизвикателство пред бизнеса той посочи предоставянето на стоки и услуги с висока добавена стойност, което ще предпази икономиката, ако ѝ се наложи да премине през евентуална криза.

Банкерът очаква догодина търсенето на кредити при бизнеса да е различно – малките предприятия все още ще търсят оборотни заеми, докато големите компании, които са и по-ликвидни, ще търсят и инвестиционно кредитиране за закупуване на машини и съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още