IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени намаляха минимално през октомври

На годишна база общият индекс на цените на производител нараства с 2,3%, отчете НСИ

14:26 | 29.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общият индекс на цените на производител през октомври намалява с 0,1% спрямо септември, нарушавайки тенденцията на ръст, която продължи три месеца, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Понижение е регистрирано в добивната промишленост - с 1%, и в преработващата промишленост - с 0,1%, но при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се наблюдава покачване на цените с 0,3%.

Investor.bg напомня, че според анализатори по-високите производствени цени могат да бъдат разглеждани като причина за ускоряване на инфлацията в месеците до края на годината.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Общият индекс на цените на производител през октомври нараства с 2,3% на годишна база. Най-сериозен е ръстът на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, където е регистрирано увеличение с 10,2%, в добивната промишленост повишението е с 5,9%, а в преработващата промишленост е отчетено намаление с 0,3%.

Понижение на цените в преработващата промишленост има при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3,2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,6%, и производството на химични продукти - с 0,4%.

Наблюдава се съществено покачване при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4,5%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4,3%, и производството на лекарствени вещества и продукти - с 3,7%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността
(2015 = 100)

Общият индекс на цените на производител през октомври намалява с 0,1% на месечна база. Понижение е регистрирано в добивната промишленост - с 1%, и в преработващата промишленост - с 0,1%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ в сравнение със септември се наблюдава покачване на цените с 0,3%.

В преработващата промишленост по-ниски цени на производител през миналия месец са отчетени при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1%, и при производството на основни метали - с 0,7%.

Най-съществено увеличение на цените през октомври е регистрирано при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители, производството на метални изделия, без машини и оборудване и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - по 0,4%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври нараства с 3,8% в сравнение с година по-рано. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10,7%.

НСИ отчита намаление с 0,3% в добивната промишленост, а в преработващата промишленост няма промяна.

През миналия месец има значителен ръст на цените в преработващата промишленост на годишна база при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6,4%, при производството на хранителни продукти - с 3,1%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 3%.

По-ниски цени се наблюдават при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 1,5%, и при производството на химични продукти - с 1%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността
(2015 = 100)

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври нараства с 0,1% спрямо септември. Покачване на цените се наблюдава в преработващата промишленост - с 0,2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%, а в добивната промишленост се наблюдава понижение с 1,3%.

В сравнение със септември НСИ констатира по-голямо увеличение на цените при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1,2%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,9%.

Намаление на цените е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0,4%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0,3%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през октомври намалява с 0,3% спрямо месец по-рано и остава непроменен на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още