Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Производствените цени у нас продължиха тенденцията на годишен спад през октомври

По-високи цени НСИ регистрира в добивната промишленост, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ

Производствените цени у нас продължиха тенденцията на годишен спад през октомври

Снимка: Ройтерс

Производствените цени в България продължиха тенденцията на спад през октомври на годишна база, но на месечна регистрираха увеличение. Общият индекс на цените на производител през миналия месец се понижава с 2,7% в сравнение с година по-рано, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 3,5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,5%, а в добивната промишленост се наблюдава повишение на цените - с 12,5%.

По-значително намаление в преработващата промишленост е отчетено при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3,8%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и производството на изделия от каучук и пластмаси - по 1,9%. Съществено повишение на цените се наблюдава при: производството на хранителни продукти - с 3,1%, производството на тютюневи изделия - с 2,8%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 2,6%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността
(2015 = 100)

Общият индекс на цените на производител през октомври расте с 0,3% на месечна база. Повишение е регистрирано в добивната промишленост - с 2,1%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9%, и в преработващата промишленост - с 0,1%.

По-голямо увеличение на цените се наблюдава при  производството на тютюневи изделия - с 1,4%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 0,7%.

Намаление на цените на производител е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и при производството на основни метали - по 0,7%, както и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,4%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

В НСИ отчитат, че индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври се увеличава с 0,4% спрямо септември. По-високи цени са отчетени в добивната промишленост - с 1,2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,5%, и в преработващата промишленост  - с 0,3%.

На месечна база по-високи са цените при производството на химични продукти и производството на превозни средства, без автомобили - по 1%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0,7%.

Намаление обаче се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,2%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,1%.

Според статистиката индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври  намалява с 1,5% на годишна база. Понижение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2%, и в преработващата промишленост - с 1,8%, а увеличение се наблюдава в добивната промишленост - с 6,3%.

В срвнение с година по-рано НСИ регистрира по-ниски цени в преработващата промишленост при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2,5%, и при производството на хартия, картон  и изделия от хартия и картон - с 1,5%.

По-значително нарастване на цените е отчетено при производството на хранителни продукти - с 3,7%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 3,4%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността
(2015 = 100)

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през октомври 2020 г. се увеличава с 0,2% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2019 г. е отчетено намаление с 4,5%.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Помощта за оборотен капитал ще започне да се изплаща от следващата седмица