IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в промишлеността са се повишили с 2,3% през август

Най-голямо увеличение НСИ регистрира в преработващата промишленост– 5%, а спад в добивната промишленост – 17,4%

14:30 | 09.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на промишленото производство през август отбеляза годишен ръст от 2,3%, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Най-голямо увеличение на годишна база е регистрирано в преработващата промишленост - с 5%, а спад има в добивната промишленост - със 17,4% на годишна база. В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ намалението е с 2,2%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 32,3%, производството на електрически съоръжения - с 26,1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 23,1%, производството на превозни средства, без автомобили - с 15,2%.

Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 37,9%, производството на химични продукти - с 8,7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,7%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
(Календарно изгладени)

Месечни изменения

В сравнение с юли индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, се увеличава с 0,8%.

През август показателят показва месечен ръст в преработващата промишленост - с 1,6%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 2,1%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
(Сезонно изгладени)

По значително повишения индексът отбелязва при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 14,8%, производството на електрически съоръжения - с 11,5%, производството на напитки - с 4,7%, производството на химични продукти - с 4,5%.

В НСИ регистрират спад  при производството на тютюневи изделия - с 11%, производството на превозни средства, без автомобили - със 7,5%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 6%, производството на мебели - с 5,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още