IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска от одиторската колегия по-тежка санкция за KPMG

Косвените щети от затварянето на КТБ са 10-13 млрд. лв., посочи председателят на КПНРО Ваня Донева

18:49 | 12.02.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прокуратурата поиска от одиторската колегия по-тежка санкция за KPMG

Софийска градска прокуратура (СГП) протестира срещу решението на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) да наложи само парична санкция на одиторската компания KPMG, която заверяваше финансовите отчети на останалата без лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ). Прокуратурата иска най-високата санкция, а именно – отнемане на лиценза на дружеството.

Това каза председателят на КПНРО Ваня Донева по време на изслушването пред Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика относно извършения одит на КТБ.

По думите на Донева сред мотивите на СГП е фактът, че паричната глоба за KPMG и одиторите, които са работили по финансовите отчети на КТБ, е несъотносима към нанесените щети.

Припомняме, че в началото на 2015 г. КПНРО глоби международната одиторска компания и двама от нейните служители с общо 200 хил. лв. Гласуването за отнемането на лиценза на дружеството, както и за правата на одиторите, бе тайно, като трима от членовете на колегията са били „за", а двама – „против“.

За да бъде прието предложението, се изискват 4 гласа „за“ и един „против“. След вота Ваня Донева разкри, че е била сред гласувалите „за“ отнемане на лиценза на KPMG. По време на заседанието на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси Донева се обяви за промени в Закона за независимия финансов одит (ЗНФО), чрез които КПНРО да получи повече правомощия.

По нейни думи трябва да се променят както начина на гласуване, така и мнозинството, с което се вземат решения. Донева смята, че гласуването за отнемане на права трябва да бъде явно, а решенията да се приемат с мнозинство от 2/3 от състава на колегията, а не с 3/4, както е в момента.

Председателят на КПНРО заяви, че случаят с KPMG не е приключен, имайки предвид протеста на СГП. Самата тя говори и за мотивите, поради които е гласувала „за“ отнемане на лиценза на дружеството. Сред основанията за това нейно решение е заключението в доклада на одиторите, извършен след искане на Българска народна банка по време на специалния надзор над КТБ, за компрометираната независимост на единия от одиторите на банката.

„Косвените щети от затварянето на КТБ са 10-13 млрд. лв., което е 10% от БВП на страната“, заяви Донева, като допълни, че не е имало дилема за това дали да гласува за отнемането на лиценза на KPMG.

В зависимост от размера на нарушението се предприема действие по отнемане на лиценз на даден одитор или компания, коментираха членовете на КПНРО. Но изходът от гласуването е определил само по-леката санкция за KPMG, а именно – парична глоба.

По време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси по-рано днес Комисията за финансов надзор (КФН) бе изслушана относно осъществявания надзор над КТБ заради твърденията, че регулаторният орган също носи отговорност за фалита на четвъртата по големина банка.

Владимир Савов, който изпълнява длъжността заместник-председател „Инвестиционен надзор“, заяви, че КФН е контролирала КТБ като инвестиционен посредник, но бе категоричен, че правомощията на регулатора в това отношение са доста ограничени.

По негови думи БНБ е тази, която надзирава банките, които са и инвестиционни посредници, по отношение на тяхната капиталова адекватност, докато КФН следи банките посредници само по отношение на предоставяните инвестиционни услуги по силата на Закона за пазара на финансови инструменти, относно управлението на риска и отношението с клиентите.

Савов подчерта, че КФН може да извърши само една принудителна административна мярка спрямо банките посредници, докато за всички инвестиционни посредници регулаторът може да налага цели девет.

Той коментира още, че КФН има правомощия само спрямо управляващото дружество от банковата група - „КТБ Асет Мениджмънт“, което е получило лиценз през 2008 г. Председателят на КФН Стоян Мавродиев разкри, че до момента няма жалби или каквито и да е претенции спрямо дружеството, изхождайки от информацията, предоставена от Фонда за компенсиране на инвеститорите. Фондът осигурява изплащане на компенсация на клиенти на инвестиционни посредници, когато последните не са в състояние да изпълнят задълженията си към клиентите поради причини, пряко свързани с тяхното финансово състояние.

Савов припомни и за принудителните действията на КФН, с които задължи Българска фондова борса да спре търговията с книжа на КТБ – първо за няколко дни, а след това – за срока на надзора, поставен от БНБ. Търговията с акциите на КТБ бе възобновена на 26 ноември 2014 г., след като лицензът на банката бе отнет и след като от одиторския доклад е станало ясно какви са загубите на банката от нейната кредитна дейност.

Относно твърденията, че дейността на КФН като регулаторен орган е компрометирана, по време на бюджетната комисия председателят Стоян Мавродиев коментира, че след като има оценка от независими органи на европейско ниво, то това е показателно за дейността на КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 18 rate down comment 0
kefal
преди 9 години
Ти как го мислиш? Че от КТБ са отишли при КПМГ и са им казали идвайте да ни одитирате, че ако не щете да не стане нещо? Хич дори. КПМГ сами си решават дали да одитират всеки свой клиент и дори и да го одитират дали да му заверят отчетите. Могат да одитират клиент и да не му заверят отчетите при открити проблеми. Хич недей да разправяш, че КПМГ нищо не са знаели, нищо не са видели, само са одитирали без да гледат и са заверявали защото им казали да заверяват. А един мармот ...Хайде стига вицове, който е подписвал да си нови последствията. Кьорав карти не играе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
Momchil_Matev
преди 9 години
Изключително ме дразни този напън да бъде изкаран някой виновен затова, че е бил притискан от организирана престъпна група, оперирала под държавно-мафиотска опека. КФН е почти безсмислена институция, без съществени права - такива в България има много и КЗП и КРС и т.н. Добре, че е ЕС, та от време на време да мрънкат за нещо и да се подритват нашите олигарски към цивилизоване и спазване на права!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
Закривай.И в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
Repoman
преди 9 години
КПМГ трябваше отдавна да са без лиценз, ако имахме контрол и държава. Но това е най-малкото, защото те са си един вид съучастници в мултимилиардното ограбване. Нали целта на одитите е да се потвърди добрата счетоводна практика в компанията, че системата е точна и няма замазвания, точения, прибиране на едни пари и т.н.? В случая, такива неща очевидно е имало, както се потвърди от назначения в последствие одит. А глобата от 200к лв. е смешна за размера на деянието.Че те на КПМГ сигурно само таксата за заверка за една година е била толкова. Глобата трябва да е процент от деянието, например 10% от размера на прикритите с твоето знание и подпис злоупотреби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 3
kane
преди 9 години
ваня иска тнемане на лиценза което е правилноНарода иска реален лежан с години ЗАТВОР "одиторите"Докога престъпниците в бели якички ще си плащат глобичките и ще си живеят на свобода след милиардни загуби за държавата - данъкоплатеца!?!Са злоупотреба в такива размери - в затвора и шефа на кпмджи в затвора също и заместниците му същоРомите ще лежат в затвора за кокошкарски кражби, а богаташите с огромни заплати и лукс живот са НЕДОСЕГАЕМИ - докога?докога банкстърс ще се измъкват безнаказани, защото са богатией затва мразим богатите, защото те са "супер хора"' и закона не ги лови... но периодично гилотината ги посичадано възмездието настъпва рано или късно, но винаги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още