IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще проверява отпускането на бързи кредити

Подготвя се и законопроект, който да защити правата на потребителите при бързото кредитиране

11:55 | 16.10.13 г. 1
Прокуратурата ще проверява отпускането на бързи кредити

Отдел „Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите“ към Върховната административна прокуратура се самосезира и ще провери как се защитават интересите на потребителите при издаване на бързи кредити.

Конкретният повод за проверката е журналистическо разследване по темата и от прокуратурата ще анализират обстоятелствата в репортажа.

Но освен това ще бъде проверено и как централната банка (БНБ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) реализират своите правомощия по Закона за кредитните институции и Закона за защита на потребителите, както и какви механизми са създадени в двете институции за защита на държавния и обществения интерес.

Т.нар. бързи кредити, които често се отпускат за броени часове, с малки суми и без гаранти, са влезли в полезрението и на законодателите. Председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев коментира преди дни, че се подготвя законопроект за защита на потребителите при точно този тип кредитиране.

Сред готвените предложения е ограничаването на лихвите – по кредита и наказателните, както и се обмисля въпроса дали небанковите институции да бъдат лицензирани и дейността им следена от БНБ. Цонев коментира, че една от заблудите на потребителите е, че фирмите, отпускащи бързи кредити, са банки. 

В деловодството на парламента вече е внесен законопроектът за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества с автори Йордан Цонев и Делян Пеевски. Текстът обаче все още не е достъпен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Тва трябва да се забрани. Това си е 100% лихварство и рекет, по-гаден от заложните къщи дори, като се използва наивността и отровената глупост на голяма част от населението ( а не е като да няма ) за да се заробва, тормози и ограбва. В цивилизованите държави такива неща не бива да се допускат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още