Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Промените в ставката по ДДС: Най-сетне в Държавен вестник

С новите изменения държавата стимулира предлагането на "случайните превози", за сметка на редовните автобусни линии

Промените в ставката по ДДС: Най-сетне в Държавен вестник

Снимка: БГНЕС

Най-после в Държавен вестник са обнародвани гласуваните набързо промени в Закона за ДДС, според които ставката за фитнес услуги, както и за виното и бирата, сервирани в заведения става 9%. С измененията на практика само спиртните напитки в ресторантите и баровете ще се облагат със ставка от 20%.

В днешния брой на изданието измененията бяха отпечатани заедно с промените в Закона за местните данъци и такси.

Ако случайните превози са организирани с цел туризъм, те също ще се ползват от по-ниската ставка. Досега, когато туроператор организира екскурзия, превозвачът фактурираше транспортната услуга със ставка 20%, а туроператорът препродаваше тази "съпътстваща" услуга с 9% ДДС. След промяната автобусният превозвач ще фактурира транспортната услуга "случаен превоз" с 9%, което теоритично би намалило цената на транспортната услуга за туроператора, съответно и за клиентите. Самият превозвач има право на пълен данъчен кредит за използваното гориво и резервни части. До 1 август разликата в косвения налог отиваше в джоба на туроператорите. В този смисъл държавата стимулира предлагането на "случайните превози", за сметка на редовните автобусни линии, особено на големите превозвачи. 

Още по темата

Пародксалното е, че промените, касаещи косвения налог влезнаха в сила от 1 август, но бяха обнародвани в Държавен вестник едва днес. От НАП и финансовото министерство така и не коментираха защо обнародването се забави толкова много, въпреки че бизнесът реално прилага новите правила от 1 август. Прилагането на законови разпоредби, които не са обнародвани, е изключително спорно, твърдят юристи, особено що се отнася до закон, касаещ данък, който не може да се начислява със задна дата.

Припомняме, че текстовете бяха прието от парламента окончателно на 30 юли, само за няколко минути и без особени дебати.

Пред Bloomberg TV Bulgaria Людмила Елкова, бивш заместник-министър на финансите, коментира, че противоречие с европейска директива има по линия на алкохола. "В приложението на европейската директива, където пише кои ставки може да бъдат намалени, се посочва, че това може да става за храни и напитки с изключение на алкохолни и това е принцип", обяви тя. Малко след това от „Дневник“ изпратиха запитване до ЕК, а от Брюксел отговориха, че е възможно да има намалени ставки за алкохола в ресторантите, тъй като правилата за Covid-19 допускат гъвкавост.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
За седем месеца инвестициите у нас се увеличиха с 54% на годишна база