Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Промените в Закона за банковата несъстоятелност влизат в парламента

Законодателството ще уреди вземанията на кредитори, притежаващи необезпечени дългови инструменти, при фалит на дружествата

Промените в Закона за банковата несъстоятелност влизат в парламента

Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, съобщи правителственият пресцентър.

Още по темата

Промените в един от най-важните банкови закони се правят заради въвеждането на европейска директива, с която се урежда редът на вземанията по необезпечени дългови инструменти при несъстоятелност. Според Директива 2017/2399, наред с банките, в брюкселския документ попадат и инвестиционните посредници, както и някои финансови институции, смесени финансови холдинги и финансови холдинги със смесена дейност, по отношение на които се прилагат правилата на общата търговска несъстоятелност.

Хармонизацията с европейското законодателство засяга реда на вземанията на притежателите на необезпечени първостепенни дългови инструменти, които са приемливи за целите на минимално изискване за собствен капитал и приемливи задължения (МИПЗ).

Investor.bg припомня, че с промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложени в проекта на финансовото министерство, се предлага въвеждането на нов допълнителен клас кредитори. Става дума за такива, които са притежатели на непривилегирован необезпечен първостепенен дълг, който следва да има по-висок ред от притежателите на инструменти на собствения капитал и подчинен дълг, и по-нисък ред спрямо притежателите на други инструменти на необезпечен първостепенен дълг.

Досега текстовете от закона не отразяват спецификата на финансовите инструменти с различни нива на подчиненост, които се издават от институциите и предприятията в държавите с по-развити финансови системи.

 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Министерството на финансите ще проведе два аукциона на дългови книжа