IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в законодателството срещу незаконните цигари влизат в парламента

През последната година сериозно се работи срещу контрабандата, заяви депутатът Емил Димитров

11:51 | 07.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Промените в данъчното законодателство срещу незаконното производство на цигари и други акцизни стоки може утре да бъдат внесени в Народното събрание, каза пред БНТ депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро.

Припомняме, че на 25 септември предстоящите промени бяха обявени във финансовото министерство. Тогава стана ясно, че с измененията ще се преследва нелегалното производство – ще бъде въведен регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат акцизните стоки.

През последната година започна много сериозно да се работи срещу контрабандата на цигари, алкохол, горива, коментира Емил Димитров.

Той посочи като успехи разбитите нелегални фабрики за производство на цигари в България. По думите му са разкрити и 16 такива фабрики в чужбина.

Според Емил Димитров България е "една от основните заплахи за Европа по отношение на износ на машини за цигари, както и на персонал, който да работи с тези машини и да произвежда контрабандни цигари".

Той даде пример с разкрито нелегално производство в Унгария, където работели „един унгарец, един израелец, всички други са българи“.

Депутатът уточни, че законодателната инициатива на управляващото мнозинство включва поправки в Наказателния кодекс и други закони като Закона за акциза и данъчните складове, Закона за тютюна и др.

На първо място в България по контрабанда са горивата, но цигарите са с по-голям относителен дял на приходи. Целият бизнес, който се занимаваше с наркотици, се е прехвърлил към цигарите, заради по-голямата печалба, коментира народният представител.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още