Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Промишленото производство на България отново тръгна нагоре

Добивната промишленост се забавя с 3,7% на годишна база, отчитат от НСИ

Промишленото производство на България отново тръгна нагоре

Сниимка: Pixabay

Промишленото производство на България в края на март отбелязва ръст от 5,9% спрямо същия период на миналата година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Само месец по-рано бе отчетен спад от 4,7%.  

Това е най-силната експанзия от май 2014 г., когато производството се повиши с 9,9%, показват изчисления на сайта tradingeconomics.com.

Основна причина за ръста е увеличението на оборотите при търговията с основни метали (52,75%) и компютри, електронни и оптични продукти (40,6%).

В преработващата промишленост увеличението е 9,9% на годишна база.

Същевременно от НСИ отчитат забавяне от 3,7% на производството в добивната промишленост спрямо март година по-рано. Спад от 6,1% има и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. 

По-ниски обороти има при производството на превозни средства, без автомобили - с 13,8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 10%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3,5%, производството на тютюневи изделия - с 2,8%.

На месечна база (март спрямо февруари) от НСИ отчитат ръст при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 11,2%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - със 7,2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6,4%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 5,8%. Спад от близо 8% има при производството на дървен материал.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Финансов консултант: Редовното инвестиране винаги покрива ефекта от инфлацията