IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверките на НАП вдигнаха оборотите в зимните курорти с 60%

През този сезон данъчните са проверили и отдаването под наем на апартаменти и стаи в места без категоризация за хотел

12:57 | 14.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Със засилените проверки на данъчните служители по зимните курорти се отчита и значителен ръст на обявените обороти, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Според отчета през тази зима заведенията в Банско и Боровец имат увеличение на оборота си с 27% спрямо миналата зима.

НАП стартира кампании на засилени проверки в зимните курорти през 2014 година. За тези години оборотите на заведенията са се увеличили с 60 на сто, отчитат още данъчните.

В хода на кампанията се извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации и реално отчитане на оборотите на заведенията в курортите. Под постоянно наблюдение пък са били поставени повечето от най-посещаваните заведения.
Целта на тези действия е да се сравнят оборотите, отчитани в минали периоди, допълват от НАП.

През този зимен сезон данъчните служители са извършили повече от 2,2 хил. проверки, съставени са 128 акта и са затворени 31 обекта. Нарушенията, които са довели до запечатване на обектите (за срок от до един месец) са били свързани с липсата на фискално устройство и неиздаване на касова бележка. Данъчните са установили и множество случаи на разминаване на регистрираните от касовите устройства обороти и парите в касата.

През тази зима данъчните служители, съвместно с общинската администрация, са проверили и лицата, отдаващи под наем апартаменти и стаи, които нямат категоризация. Получените от тази дейност доходи подлежат на облагане и те трябва да платят и туристическа такса.

От НАП обещават, че проверките ще продължат през цялата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още