IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Бъчваров: Освобождаването от подоходен данък да се усъвършенства законодателно

Възможно е над 200 хил. души да имат право да ползват заложеното в закона данъчно облекчение

10:53 | 01.10.14 г. 5
Р. Бъчваров: Освобождаването от подоходен данък да се усъвършенства законодателно

Данъчното облекчение за хора, които имат доходи единствено от минимална работна заплата, има нужда от законодателно усъвършенстване, защото във вида, в който е създадено, действа твърде ограничително. Това стана ясно от коментар на говорителя на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров пред БНТ.

Припомняме, че въведеното освобождаване от подоходен данък за работещите на минимална заплата всъщност е свързано с редица ограничения. То няма да се ползва, ако лицето има някакви други доходи - от пенсия, социални помощи, наеми и др., като това е описано в наредба на Агенцията за приходите.

Бъчваров припомни, че в случая става въпрос за закон, приет от предишното Народното събрание, който съдържа ограничение – доходите да са единствено от минималната работна заплата, тоест доходи от трудови правоотношения. Така че по думите му ограниченията не са тълкувание на приходната агенция.

Той коментира, че агенцията няма механизъм, който да отсее хората, получили други доходи, различни от минималното възнаграждение.

„Не можем да отсеем колко са хората, които са получили дори и 1 лев повече от доход, различен от минимална работна заплата като пенсии, помощи и обезщетения“, каза Бъчваров.

Все пак той предположи, че е възможно над 200 хил. души да имат право да ползват заложеното в закона данъчно облекчение, ако имат доходи единствено от минимална работна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 9 години
Благодаря ти за плюсчето :) Не съм се объркал - нарочно използвах истинското име на данъка, станал популярен с жаргона "плосък". Всъщност е пропорционален, като алтернатива на прогресивния, но това пропагандата умишлено го "забравя".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Miraka
преди 9 години
Давам ти +, защото според мен си се объркал и си имал на предвид "плоския данък", когато си написал "пропорционалния" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 9 години
"...чисто и просто" - няма по-чисто и по-просто от пропорционалния данък. Това е и най-справедливият данък, защото взема еднаква част от доходите на всеки. Другото е в сферата на "научния" комунизъм и по-скоро на популизма, спекулиращ с утопичното желание на по-неможещата, по-незнаещата, по страхливата, по-мързеливата и т.н. част от човечеството всички да получаваме поравно, а да даваме кой колкото си иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Богатите не са на заплата. Богатите печелят от собственост - а там данъците са символични ако въобще ги има. В момента проблемът не е в плоския данък, а в липсата на съизмерим данък върху имотите. Направете справка - минималния доход от един имот на година е средно 5-10% от пазарната му цена.. какви са данъците в момента върху имотите? Реално данъците са 10-20 пъти по-ниски сравнено с ДОД. А при земеделските земи - въобще няма облагане. Значи който работи на заплата плаща ДОД, осигуровки, после ДДС като си купува хляб и т.н. Какви данъци плаща един собственик на 1000 декара земя? сравнено с доходите от нея,сравнено с цената и? Какви данъци плаща един собственик на имот за 1 милион? За какво стигат тия данъци?За справка пазарната цена на всички имоти в България са към 200 милиарда.. т.е. на година доходите са 10-20 милиарда... къде са тия пари? как се облагат? За сметка на това се облагат доходите от заплати които са 4 милиарда мисля.. че и се иска да има прогресивно облагане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mnz
преди 9 години
То това освобождаване от ДОД на бедните е само на хартия, за разлика от плоския данък за богатите който си е реален и се прилага.Няма нужда от такива сложни и измислени схеми, колкото да се каже че уж има схема.Като искат да сме като другите държаваи, решението е лесно, действаме като тях. Слега се необлагаем минимум, слага се и прогресивен подоходен данък и ето готова схемата. Без измислени декларации които ти губят времето, без висене по опашки, чисто и просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още