IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Гечев: Не знаем кой е собственикът на българската икономика

Концесия на Летище София за 99 години ще е "подарък" за инвеститора, смята депутатът

11:04 | 06.04.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Р. Гечев: Не знаем кой е собственикът на българската икономика

Още в самото начало на приватизацията в България трябваше да бъде забранено участието на офшорни компании, смята зам.-председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от БСП Лява България Румен Гечев.

"Сега се оказва, че ние не знаем кой е собственикът на българската икономика, тъй като по-голямата част от чуждите инвестиции в България са влезнали през офшорни сметки", каза той пред БНР.

Според Гечев масово не се спазват приватизационните договори, не се правят обещаните инвестиции и се уволняват заетите, а предметът на дейност на раздържавените активи се променя.

Офшорните компании всъщност са законно средство да не бъдат плащани данъците, смята още бившият министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов. Той призова политиците по света да разкрият защо толерират тези зони и укриването на данъци.

Гечев допълни, че Pamana Papers ще помогне "да се разгради цялата система". Според него обаче информацията е "подхвърлена, защото липсват имена на политически лидери от Запада" и така се намеква, че политиците от Изтока са по-склонни към данъчни нарушения.

Румен Гечев коментира и готвената концесия на Летище София. Плановете на правителството са срокът на концесията да бъде 99 години, което беше определено от депутата като "подарък" за инвеститора. Гечев допълни, че такова решение противоречи на икономическата логика.

Той обясни, че срокът на концесия на останалите европейски летища е много по-кратък и призова главната прокуратура да провери подобна процедура.

Очаква се по време на заседанието на Министерския съвет днес да бъде дискутирана концесията на столичния еърпорт.  

Повече подробности около "Панамските документи" можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Всеки, който тръгва да говори подобни неща публично, може да бъде наречен само по един начин, а именно НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ, който кара всички да затъват и да закъсват и има интерес да ни сочат с пръст като черна овца, защото не може да се докаже при равни условия."Сега се оказва, че ние не знаем кой е собственикът на българската икономика, тъй като по-голямата част от чуждите инвестиции в България са влезнали през офшорни сметки", каза той пред БНР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
makama
преди 8 години
Интересно как от две години влечугите на Жан плъзнаха по медиите...Защо тези ренегати си мислят, че 1997 г. е забравена и всичко преди това....Другаря Гечев, вицето на Жан, беше с абсолютна власт цели две години (1994-1997) и разпродаде по касовата приватизация (за жълти стотинки) не една или две фабрики. Естествено на своите другари. После подхлъзна Жан ( в комбина с другаря Цочев) и Жан опра целия пешкир....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
kane
преди 8 години
lyusien,1.Комунисти никога не е имало реално, защото е нямало комунизъм. Ако стремелите се към него са комунисти е ок2. Вс което се случваше в РБ бе по команда на СССР преди 89г3. Вс което се случи след 89г бе по команда на крайно десни групи политици, фанатици, католици, рейгъно-последователи, фрийдмано-поклонници чрез емисари и съветници от потайни гръгове с НПО наложиха "пътя на развитие" БГ политици4. На където РБ отива/ след десетки години, ако не се смени рекурса/, аз и мн др като мен са били5. РБ е обречена, ако не се осъзнае електората! Вс страна тр да следва собственото си развитие и щастие. Това което се тика в 111х.км.2 в последните 27г видите ли защото така се е получило другаде/но при съвсем др характеристики и особенности/ не дава добри резултати6,РБ няма реални с нац съзнание управници. Те са кариеристи на добра длъжност и заплата чиновници. Изпълнители, не мислители! *** са! И подтиснати от ЕС и САЩ... Чсно е че следвайки чужда политика, следваш чуждите интерес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
kane
преди 8 години
"Р. Гечев: Не знаем кой е собственикът на българската икономика".......................................Аз зная!:Фашистката идеология
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
forexar
преди 8 години
"Не знаем кой е собственикът на българската икономика"?Знаем, знаем другарю Гечев. 95% от собствеността в ваша - на другарите от Държавна Сигурност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Не харесвам комунистите но Румен Гечев е абсолютно прав При започване на приватизацията още при масовата приватизация трябваше да бъде забранено участието на офшолни фирми и цената на акциите както при масовата така и при Р М Д да бъде в долари а не в български лева Тогава собственици щяха да бъдат по вече българи а не само олигарси и инвестициони посредници Но българските измамници бяха много предимно хора на Д С на Б К П адвокати и откровени измамници Сега е момент да започне национализация и акциите да бъдат връщани на реалните собственици -особенно тези които не са си продали акциите а просто те са били откраднати Време е хора като Р Гечев да кажат какви са истините - например кои искаше банкова ваканция по време на кризата с К Т Б Кои са собствениците на големите български курорти които бяха приватизирани по масовата и Р М Д приватизацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още