IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Вазов: Високата инфлация у нас е заради бездействие и проинфлационни политики

Рецесията е неизбежна, прогнозира ръководителят на катедра "Бизнес администрация и маркетинг" във ВУЗФ

20:15 | 17.06.22 г.
Р. Вазов: Високата инфлация у нас е заради бездействие и проинфлационни политики

Той напомни, че тези процеси бяха видими още в края на миналата година и много експерти алармираха и призоваваха за навременни мерки. „Мерките, заложени в актуализацията на бюджета, категорично са проинфлационни и ще стимулират инфлацията. Предполагам, че в края на годината ще сме с около 20% инфлация”, прогнозира доц. Вазов.

Финансистът посочи, че необходимите мерки за намаляване на инфлацията включват ограничаване на потреблението чрез намаляване разходите на държавата. „Държавата е един от основните играчи в икономиката, който харчи пари. В момента, в който държавата ограничи потреблението си, ще окаже натиск върху цените, така че ако не ги намали, поне ще ги ограничи и ще ги остави на тези нива, които са в момента“, смята доц. Вазов.

По думите му рецесията е неизбежна.

„Както бързо нарасна инфлацията, така и рецесията ще дойде по-бързо”, коментира той, но подчерта, че при такъв темп на инфлацията такива кризи не са толкова дългосрочни и очаква сегашните нива на инфлация да се задържат около година след което ще има системна промяна.

Според него в момента е златното време за предприемачеството, защото са налице цели нови полета за развитие. „Съветът ми към предприемачите е да търсят решения и ще си осигурят финансиране. Има много свободен ресурс, банките също разполагат с доста средства”, подчерта доц. Вазов. 

Доц. Вазов е сред модераторите на конференция на тема „Икономика на страха”, посветена на 20-та годишнина на висшето училище, която се отбелязва през 2022 г. Събитието ще се проведе на 23 юни от 10.30 часа във ВУЗФ, зала 501.

Ръководителят на катедра "Бизнес администрация и маркетинг" във ВУЗФ съобщи, че темата на конференцията е интересна поради няколко причини.

„През последните две години наблюдаваме трансформация на цялата световна икономика вследствие от пандемията от Covid. Затова нарекохме и конференцията „Икономика на страха”, защото външен фактор за икономиките, който няма отношение към самите тях, допринесе за това, че бяха нарушени изключително всички вериги за доставки, взаимоотношения с партньори и се наложи цели бизнеси да бъдат трансформирани“, обясни доц. Вазов.

Защо основният страх в европейските икономики е инфлацията? Ще продължи ли затягането на паричната политика заради растящите цени? Краткосрочна ли ще е поредната криза при тези нива на инфлация? Какви са перспективите пред предприемачеството с достъпа до капитал? Какви магистратури предпочитат студентите на ВУЗФ?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още