IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели: Не трябва министрите да определят допълнителното възнаграждение

От Асоциацията на организациите на българските работодатели поискаха промяна на трудовото законодателство

18:29 | 07.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Национално представителните работодателски организации предприеха стъпки за привеждане на Кодекса на труда в съответствие с Конституцията и отмяна на правото на Министерски съвет да определя допълнителни трудови възнаграждения, които не са определени в сега действащата законова уредба.

За това съобщиха предприемачите в писмо до президента, парламента, Министерския съвет, омбудсмана, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Висшия адвокатски съвет, Валери Симеонов, вицепремиер и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Повод за искането за промяна от Асоциацията на организациите на българските работодатели  (АОБР) са, че през изминалите месеци индустриалните отношения и социалния диалог в в страната са поставени пред нови предизвикателства след подновяване на дебата за осъвременяване на трудовото законодателство.

Според представителите на браншовия съюз трябва да се отмени допълнително възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит в реалния сектор, защото то е част от „многобройните анахронични елементи на негъвкавото трудово законодателство и неадекватна политика по доходите, действащи през последните над 27 години”.

Като аргумент за това работодателските организации привеждат примери, в които резултатите от труда на
младите и от дългогодишни работници и служители могат да бъдат значителни.

“В редица случаи те не зависят пряко от разликата в придобития професионален стаж и трудов опит. За немалка част от икономическите дейности, заемани длъжности, професии и специалности, дългогодишният трудов стаж и професионален опит могат да се окажат недостатъчни, за да компенсират интереса, трудовата мотивация, енергията, иновативността и производителността, характерни за началото на трудовата кариера на младите работници и служители”, коментират от АОРБ.

Текстът, който урежда правото на Министерски съвет да определя видовете и размера на допълнителните трудови възнаграждения, е трябвало да бъде отменен като противоречащ на Конституцията, още с редакцията на Кодекса на труда от 1992 г.

“Той дава възможност на Министерският съвет и централното ръководство на професионалните съюзи да „регулират размерите, нарастването и съотношението между трудовите възнаграждения на различните категории работници в национален мащаб“, посочват работодателите.

Те са категорични, че заплащане на допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит в частния сектор, може да бъде уредено като право (а не като задължение) на работодателя.

От АОРБ са на мнение, че това може да стане „само и изключително чрез вътрешно фирмените правила за организация на работата и заплащането, а при наличие на договореност - и чрез споразумения в рамките на фирменото и браншово колективно трудово договаряне”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още