IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радослав Миленков: Приоритет за БНБ е изграждането на капиталови буфери

Според подуправителя на Българската народна банка работата по синхронизиране на надзорните процеси с Европейската централна банка е в напреднал стадий

13:03 | 17.04.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Радослав Миленков, подуправител на БНБ.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Радослав Миленков, подуправител на БНБ. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Основен приоритет на банковия надзор е участието в процеса по ефективното присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ), коментира подуправителят на Българската народна банка и ръководител на управление „Банков надзор“ Радослав Миленков.

В най-новия бюлетин на Асоциацията на банките в България той определи как ще бъде постигната тази цел. Миленков съобщава, че работата по синхронизиране на надзорните процеси между Европейската централна банка и БНБ е в напреднал стадий. Той напомни за приетите в края на миналата година от Народното събрание законодателни промени, с които се разширяват инструментите на макропруденциалния надзор.

„Предстои преглед и евентуална промяна на приложимата местна регулаторна рамка – наредби, указания, с цел да се постигне съответствие с вътрешните технически регламенти на ЕЦБ и отразяване на дискреционната политика на ЕЦБ в ключови сфери от пруденциалния надзор и управлението на риска”, посочва подуправителят.

При синхронизирането на надзорните практики на БНБ с тези на Европейската централна банка трябва да се променят вътрешните правила и процеси на информационните потоци между двете институции. Акцентът ще е сътрудничество с ЕЦБ в рамките на надзорните колежи и съвместните надзорни екипи; надзорната стратегия, при която фокусът ще е върху значими и по-малко значими банки; събиране на надзорни и статистически данни, които ще осигурят по-добра надзорна отчетност.

Като приоритет в работата на „Банков надзор“ Миленков определя прегледа на качеството на активите и стрес теста на шестте банки, който се извършва по методология и заложени макроикономически сценарии за целите на стрес теста от ЕЦБ. “Повечето допускания и параметри се определят от централния комитет по управление на проекта в Европейската централна банка в комуникация с БНБ и ЕНМ, като са съобразени с препоръките на Европейския съвет за системен риск”, уточни Миленков.

Ръководителят на управление „Банков надзор“ уверява, че проверките в банките се извършват с дистанционен контрол и инспекции на място.

„Целта на надзорния преглед и оценка е да засили връзката между оценките за динамиката на рисковете в системата, рисковия профил на банката, собствения ѝ капитал, ликвидните ѝ активи и системите за управление на риска и изградената вътрешна контролна среда, обяснява Радослав Миленков. „На тази база формираме обща оценка за жизнеспособността на всяка кредитна институция на индивидуална основа”, допълва той.

В политиката на „Банков надзор“ е да наблюдава и да взема мерки за поддържане на капиталови буфери във възходящата фаза на икономическия цикъл. Целта е запазване на стабилността на банковата система, включително и чрез предотвратяване или намаляване на системните рискове, резултат от дейността на банките, както и на идентифицирането и ограничаването на появата на макроикономически фактори, застрашаващи стабилността на банковата система” заявява подуправителят на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 5 години
НЕЩО ПОЗАБРАВЕНО ОТ МИЛАТА РОДНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ : "Наградата "Банкеръ на годината" за 2013 г. беше присъдена на Цветан Василев за ефективна политика и устойчиво присъствие на пазара. Организаторите се мотивират с 25-процентното нарастване на активите и на печалбата на "КТБ" АД през 2013 г., както и с двойното увеличаване на отпуснатите кредити през годината. "Корпоративна търговска банка АД е един от петте най-големи кредитори в страната, без този ръст да се отрази на стабилността й........Цветан Василев прие отличието с думите: "Кризата ни изправя пред големи предизвикателства, но също така предоставя и големи възможности. За "Корпоративна търговска банка" АД периодът 2008-2013 г. беше особено успешен. Ние успяхме да увеличим над 4 пъти активите и над 4 пъти собствения си капитал......" МАЛКО ПРЕДИ ФАЛИТА МУДИС ИЗВЪРШИ ОДИТ КОЙТО НЕ КОНСТАТИРА НИЩО ПРИТЕСНИТЕЛНО. И СЕГАШНИТЕ ПРОВЕРКИ ЩЕ КОНСТАТИРАТ, ЧЕ ВСИЧКО Е О.К. и то след подобни на тогавашните обстоятелства на рязко УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДЕПОЗИТИТЕ несъизмиримо с темпа на нарастване на БВП. Не влизаме в подробности как са СИГМЕНТИРАНИ ДЕПОЗИТИТЕ защото ако не греша близо 80 % от тях са собственост на крът от около 5000 души. Не коментирам и ПЕЧАЛБАТА НА БИЗНЕСА която за миналата година според председателя на КНСБ е достигнала до 20 млрд. лв. !!!Е КАК НЯМА ДА ИМАТ ТЕСЕН КРЪГ ОТ ФИРМИ И ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА ОГРОМНИ ПЕЧАЛБИ И ДЕПОЗИТИ СЛЕД КАТО НИКОЙ НЯМА ЖЕЛАНИЕ ДА ПРОМЕНИ ПЛОСКИЯ ДАНЪК И СИСТЕМАТА НА ОБЛАГАНЕ !!!Спомняте ли си КОЕ ПРАВИТЕЛСТВО въведе ПЛОСКИЯ ДАНЪК , кой бе минисър председателя му и министър на финансите ?? ЗАЩО НИКОЙ НЕ ЖЕЛАЕ ДА СПРЕ ПРОБОЙНАТА НА ПЛОСКИЯ ДАНЪК КОЯТО ДИРЕКТНО СЪЗДАВА ПРОБЛЕМИ НА БАНКОВАТА СИСТЕМА И ИЗПРАВЯ ПРЕД СЪСТОЯНИЕ ПОДОБНО НА КТБ МНОГО БЪЛГАРСКИ БАНКИ???Предложеният във "ВИЗИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ" проект на ПЛОСЪК ДАНЪК е меко казано перверзия !!Алчността и твърдоглавието на управляващи и опозиция поставят на големи изпитания БАНКОВАТА СИСТЕМА И ПАРИЧНИЯ СЪВЕТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Съществената слабост на банките е пренебрегване на местната проява на разпространения в света грешен начин за работа на централната банка.Заради допусканата фатална грешка колкото повече банките работят за икономически растеж, толкова повече са възникналите щети и опасността на банкрут на банка е по-голям.Увеличаването на капиталовите буфери на банки е подход за временно предпазване на банки от наличната държавна грешка.Устойчивият банков просперитет е възможен само с правилен начин за работа на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
das
преди 5 години
Вече 10г. все се буферират капиталово, и все имало още за буфериране. Е не е ли време да се спре с пребуферирането?А има ли някакви предварителни резултати от стресовите тестове, или те са само за вътрешна употреба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още