IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк: Нетният износ отново с положителен принос към ръста на БВП

Икономиката се увеличи с 3,3% на годишна база, което е по-бавно от темпа през първото тримесечие на годината, но по-високо от очакванията, отчете Емил Калчев

15:15 | 02.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През второто тримесечие на тази година брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличи с 3,3% на годишна база, което беше по-бавно от темпа през първото тримесечие на годината (4,8%), но по-високо от очакванията. Това коментира в месечния икономически обзор анализаторът на Райфайзенбанк (България) Емил Калчев.

За анализа си той ползва експресните оценки на Националния статистически институт и данните, налични към август, с фокус върху ключови макроикономически показатели.

Анализаторът на банката отчита, че от страна на производството, през второто тримесечие на тази година продукцията на индустрията спадна с 0,1% на годишна база. От своя страна строителството нарасна с 3,2%, макар и по-слабо от първото тримесечие (4,9%).

„Неговият ръст беше резултат от намаляване при гражданското и инженерното строителство с 2,8% на годишна база, докато сградното строителство отново се увеличи, за трето поредно тримесечие - със 7,7%“, посочи Емил Калчев. 

Той напомня, че коефициентът на безработица намаля с 1,3 пр.п. до 4,2% към края на полугодието, като отразява положителната динамика на БВП за периода и се очаква той да се задържи на сравними нива през следващото тримесечие.

„Очаквано средната работна заплата отново се повиши – със 135 лева, от 1125 лева през второто тримесечие на 2018 г. на 1260 лева през второто тримесечие на 2019 г., в резултат от спада на безработицата и растежа на икономиката.

Ръстът на заплатата в публичния сектор беше със 127 лева, а в частния със 138 лева. Средното възнаграждение в публичния сектор  в страната (1282 лева) си остана по-високо от това в частния (1253 лева)“, изчисли финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още