IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк повиши прогнозата си за ръста на българската икономика

Потреблението ще движи увеличението на БВП, очаква анализаторът Емил Калчев

16:25 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Реален растеж на брутния вътрешен продукт на България през 2017 г. от 3,7% очаква икономическият анализатор на Райфайзенбанк (България) Емил Калчев. Предишната прогноза беше за ръст от 3,3%.

Растежът ще бъде движен преди всичко от потреблението и в по-малка степен от инвестициите, които вероятно ще останат на ниски нива поради слабо усвояване на еврофондове през годината и по-малко публични инвестиции, вследствие на изборната ситуация, завършила с встъпване на новото правителство през май, прогнозира Калчев в съобщение до медиите.

Според него потреблението ще нараства благодарение на увеличаване на възнагражденията, спада на лихвените равнища и зараждащата се инфлация.

В редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, нaлични към юни, Калчев напомня, че от статистиката на НСИ за първото тримесечие на 2017 г. се вижда, че реалният икономически растеж е достигнал 3,9% на годишна база.

Икономическият анализатор посочва, че „от страна на търсенето, влиянието на външното търсене върху растежа отслабна, за разлика от 2016 г.”.

“Така нетният експорт, спадайки на годишна база с 1,7%, допринесе с отрицателна стойност от 3 процентни пункта за динамиката на БВП. От друга страна, в рамките на вътрешното търсене положителен принос реализираха както крайното потребление (5,7 пр.п.), така и брутните инвестиции (0,9 пр.п.)“, посочва Калчев.

От страна на предлагането през първото тримесечие най-високи стойности и най-солиден принос за растежа на БВП имаше отново секторът на услугите (3,2 пр.п.), следван от индустрията (0,7 пр.п.), докато селското стопанство очаквано за сезона беше неутрално към растежа (0 пр.п.).

Към април паричната статистика на БНБ отчете ръст на кредитите към фирми и домакинства с общо 4% на годишна база – ръст за седми пореден месец. В рамките на тази тенденция годишният прираст при заемите към фирмите беше 3,3%, докато кредитите към домакинствата повишиха равнището си от април миналата година с 5,2%.

Икономическият анализатор отбелязва, че лошите и преструктурирани кредити в банковата система (без овърдрафт) остават на високо ниво от 19,5% за април, което обаче е с 3,1 пр.п. по-ниско от година по-рано.

При домакинствата тези заеми бяха 14,1% (-3,1% на годишна база), докато при нефинансовите предприятия те заемаха по-значителен относителен дял от 23,9% (-3%).

През април депозитите отново бележат годишен ръст от 6,3%. За спестяванията на домакинствата увеличението беше 5,6%, а за нефинансовите предприятия – 6,9%.

„Липсата на достатъчно инвестиционни възможности в икономиката кара фирмите да държат повече средства на депозити в банковата система. Това се вижда и в слабия ръст на инвестициите в рамките на БВП“, смята Емил Калчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още