IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк повиши за трети път прогнозата за ръст на БВП за 2017 г.

Банката вече очаква 4% ръст на икономиката, като с най-голям принос са потреблението на домакинствата и брутото образуване на основен капитал

14:10 | 11.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Райфайзенбанк (България) ревизира за трети път нагоре в рамките на няколко месеца прогнозата си за развитието на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. След предишните прогнози за растеж от 3,3% и съответно 3,7% (юли) сега вече очакванията са за нарастване от около 4%, за което ще допринесат не само потреблението на домакинствата, но и брутото образуване на основен капитал, стимулирани от по-ниските лихви по депозити и кредити. Така новата прогноза на банката съвпада с очакванията на финансовото министерство, които също бяха ревизирани нагоре в края на миналата седмица.

Икономическият анализатор на банката Емил Калчев отчита, че през второто тримесечие на тази година БВП се увеличава в реално изражение с 4,2% на годишна база. 

От компонентите на БВП крайното потребление нараства с 4,1% на годишна база, а брутото капиталообразуване – с 2,4% през тримесечието. От своя страна износът на стоки и услуги се увеличава с 6,3%, а вносът - с 5,7%.

„От страна на предлагането и през второто тримесечие най-солиден принос за растежа на БВП имаше секторът на услугите (2,3 пр.п.), следван от индустрията (1,2 пр.п.) и селското стопанство (0,1 пр.п.)“, посочва анализаторът.

Той поясни, че очаквано в сектора на услугите водещ принос имаха операциите с недвижими имоти (0,7 пр.п.), финансовите и застрахователните дейности (0,4 пр.п.), и търговията и ремонтът на автомобили, хотелиерството и ресторантьорството (0,4 пр.п.).

„Картината на приносите на отделните групи услуги отразява случилото се в този сектор през второто тримесечие на годината – по-активни покупки на недвижими имоти и автомобили, поради ниските лихви по депозитите и кредитите, на фона на растящи работни заплати. Съответно на това развитие се наблюдаваше и ръст на кредитирането и финансовите дейности“, обяснява Калчев.

Той напомня, че паричната статистика на БНБ отново отчeтe ръст на кредитите към бизнеса и домакинствата с общо 3,8% на годишна база към юли, което представлява растеж  за десети пореден месец.

„В рамките на тази тенденция това беше третият най-висок ръст (4,3% за май и 4% за април 2017 г.). При кредитите към бизнеса годишният ръст беше 2,8%, докато заемите към домакинствата повишиха равнището си от юли миналата година с 5,5%“, показва анализът на експерта.

След годишния ръст на депозитите през юли със 7,1% – при влоговете на домакинствата увеличението беше 5,6%, а при спестяванията на фирмите – 10,6%, за десети пореден месец отново има двуцифрен растеж под нивото от 10%.

Това е сигнал, че ръстът на инвестициите в икономиката, който се движи от частните вложения, все още предстои, тъй като двуцифреният ръст на фирмените депозити говори за затруднен инвестиционен процес от страна на бизнеса“, смята Емил Калчев.

Investor.bg напомня, че Международният валутен фонд (МВФ) също ревизира нагоре очакванията си за развитието на българската икономика за тази година. В публикувания доклад за световните икономически перспективи експертите от фонда обаче прогнозират, че през тази година БВП на страната ни ще нарасне с 3,6%.Очакванията на международните експерти са през 2018 г. икономическият растеж да забави темп до 3,2%. Повишението е значително – съответно с 0,7 и 0,3 процентни пункта за тази и следващата година спрямо предходния доклад от пролетта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още