Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Райфайзенбанк: Предизвикателствата пред българския банков сектор остават

Пазарният дял на чуждестранните банки в Централна и Източна Европа намалява, според годишния доклад на анализаторското звено в международната банка

Райфайзенбанк: Предизвикателствата пред българския банков сектор остават

Снимка: Pixabay

Като цяло предизвикателствата пред българския банков сектор остават – политическата несигурност, пазарната волатилност, намаляващите лихвени маржове и необходимостта от подобряване на ефективността. Това се посочва в последното издание на годишния доклад за банковия сектор на Централна и Източна Европа – съвместна публикация на анализаторите на РБИ/Райфайзен РИСЪРЧ и Райфайзен Центробанк АГ.

Експертите смятат, че въвеждането на Международния стандарт за финансова отчетност 9 (МСФО 9) и допълнителният буфер върху рисковите експозиции за системно значимите банки ще оказват допълнителен натиск върху банковия сектор до 2018 г.

Те обаче са на мнение, че секторът остава стабилен, подкрепен от позитивното развитие на финансовите, капиталовите и ликвидните индикатори.

Специалистите на Райфазенбанк подчертават, че кредитирането отново расте след продължителен спад.

Позитивната тенденция е налице както в сегмента Банкиране на дребно (ръст от 6,3% до 47,2 млрд. лв.), така и в корпоративния сегмент (ръст от 8,3% до 26,9 млрд. лв.). През 2016 г. кредитният портфейл на българските банки нараства с 0,6% на годишна база до 54,5 млрд. лв.

Още по темата

Устойчивата икономическа активност подкрепя растежа на кредитирането в частния сектор, което успява да преодолее негативното представяне от 2015 г. Това води до 0,2% годишен растеж в корпоративното кредитиране до 36 млрд. лв., както и на 1,4% ръст в кредитите за индивидуални клиенти до 18,6 млрд. лв., подкрепен от подобрената покупателна способност, показва анализът на Райфайзенбанк Интернешънъл.

В него се отбелязва, че намалява и обемът на необслужваните заеми.

Обемът на необслужваните кредити през 2016 г. (като дял от кредитите, отпуснати към реалната икономика) спада  до 10 млрд. лв. в сравнение с 11 млрд. лв. през 2015 г. В допълнение на това проведеният Преглед на качеството на активите (AQR) на българската банкова система и стрес тестовете потвърждава стабилните капиталови позиции на банките и способността им да абсорбират адекватно шокове в случай на неблагоприятни пазарни условия, посочват банкерите.

Те напомнят, че импулсът за пазарна консолидация продължава и през 2016 г., като броят на банките в страната достига 27.

Конвергенция на банковия сектор 4.0

Като цяло представянето на банковия сектор в ЦИЕ през 2016 г. е обещаващо, посочва се в годишния доклад
на  Райфайзенбанк Интернешънъл.

                                       Растеж на банковия сектор в ЦИЕ, средно увеличение на кредита


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите от 1 юли