IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк: Ръст в индустрията и търговията, спад в строителството

Увеличението при сградното строителство не може да преодолее солидното свиване при гражданското и инженерното строителство, показва анализът на Емил Калчев

15:12 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През февруари индексът на индустриалното производство се повиши до 111,1 пункта, или с 3,2% спрямо януари и  3,5% спрямо година по-рано. Месечната динамика за последните дванадесет месеца задвижи средната му стойност за този период леко нагоре - до 114 пункта, надхвърляйки средното ниво от 113 пункта, поддържано от ноември миналата година насам.

Това показва анализът с коментар на Райфайзенбанк (България) на макроикономическите данни, налични към април, изпратен от пресцентъра на банка.

В него се посочва, че годишният ръст на индекса на индустриалното производство през февруари се дължи на увеличеното количество продукция на добивната и преработващата промишленост, както и на производството на електричество, топлоенергия и газ.

„Ръстът на промишленото производство настъпи въпреки понижените разходи за придобиване на дълготрайни активи в промишлеността през 2016 г., макар и само с 1,6% по-малко в сравнение с предходната година“, посочва икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев. – От страна на строителството, през февруари темпът на спад слабо се понижи до 2,7% на годишна база (-2,8% за януари). Намалението беше следствие от солидно свиване при гражданското и инженерното строителство с 10%, а ръстът на сградното строителство с 3,9% не можа да преодолее този спад.“

Според него като цяло строителството намалява на годишна база от края на 2015 г., но със забавящ се темп от ноември 2016 г. насам.

„За този период гражданското и инженерното строителство монотонно се свива, поради много слабото усвояване на еврофондове - следствие от началната фаза на програмния период за финансиране по европейски програми, както и от изборната ситуация в страната“, обяви Калчев.

Данните показват, че оборотът на вътрешната търговия за четвърти пореден месец расте, като през февруари увеличението е със 7,5% на годишна база.

„Повишение се наблюдаваше и в трите сегмента на търговията: продажбите на автомобили и мотоциклети реализираха ръст от 21,4%, оборотът на търговията на едро се ускори със 7,3%, а този на търговията на дребно нарасна с 3,2%“, посочи той.

Паричната статистика на БНБ отчита годишен ръст на кредитите - с 2,8% през февруари, движен от нарастване при кредитите към домакинствата с 4,5%, а на кредитите към нефинансови предприятия – с 1,8%.

„По-слабият ръст на кредитите към нефинансовите предприятия се дължеше на по-песимистични очаквания на бизнеса, който планира по-малко инвестиции през 2017 г., напомня Калчев. – През февруари относителният дял на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт) беше 20,2%, като се задържа приблизително на нивото си от януари, което бе относително високо (20,1%). В рамките на кредитите към нефинансови предприятия този дял беше по-значителен (24,5%), докато при кредитите към домакинствата – по-малък (14,8%)."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още