Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Райфайзенбанк: Ръстът на БВП продължава да се забавя

Икономическият растеж догодина ще е около 3%, прогнозира икономическият анализатор на българската банка Емил Калчев

Райфайзенбанк: Ръстът на БВП продължава да се забавя

Снимка: Архив Ройтерс

Българската икономика е достигнала пика си през 2017 г. и постепенно се забавя.

Това посочва икономическият анализатор на Райфайзенбанк (България) Емил Калчев в месечния икономически обзор с коментар на данните, налични към ноември, като фокусът е върху реалния сектор.

Още по темата

“Въпреки това очакваме икономиката да продължи да расте и през следващите години. Нашата прогноза е за реален ръст на БВП на България от около 3% през 2019 г.”, посочи банкерът.

Анализаторът отбелязва, че според експресните оценки на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2018 г. реалният ръст на БВП достигна 3% на годишна база – отново по-ниско от очакваното.

Калчев отчита, че най-значителният компонент на БВП от страна на търсенето – крайното потребление, се увеличава с 6,9% на годишна база.

“По-малкият компонент – брутното образуване на основен капитал, се увеличи с 6,2%. На този фон износът намаля с 3,2%, докато вносът се увеличи с 5,1%”, съобщава Калчев, цитиран от пресцентъра на Райфайзенбанк (България).

Той напомня, че от страна на производството резултатите също са относително скромни.

“Така индустрията нарасна само с 0,6% през третото тримесечие на годишна база, а строителството спадна с 1,2%, при това за второ поредно тримесечие, коментира Емил Калчев. – Коефициентът на заетост достигна 53,3% за периода юли - септември, а коефициентът на безработица намаля до 5%. На този фон средната работна заплата се повиши с 80 лв., от 1037 лв. през третото тримесечие на миналата година на 1117 лв. през същото тримесечие нат ази. “

Той отчита, че ръстът в публичния сектор беше с 97 лв., а в частния – с 85 лв. Така средната работна заплата в публичния сектор (1147 лв.) остана по-висока от тази в частния (1108 лв.).

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 1 година
А, изненада?!
Как така стана изведнъж? Нали само допреди няколко месеца същата тази банка в синхрон с Уникредит, рисуваха стабилност съчетана с пик на ипотечните кредити, и розови реклами за мечтания дом???
Сега изведнъж обърнаха палачинката.
За 2018 та година са раздадени толкова много кредити, колкото за предните 3 години. Банките доскоро ни уверяваха как имало стабилност на БГ икономиката, как заплатите растяли, как жилищата били с най достъпните цени спрямо последните 10 години, нон стоп излизаха платени статии от имотни агенции кка сега е момента за апартамента, подкрепени с агресивни реклами от банките за ипотечни кредити.
Истината е че за пореден път банкерите подкрепени от големите си бонуси манипулираха обществото и най вече пазара на недвижими имоти и надуха следващия имотен балон след 2008 ма година с извратената си лихвена политика на изкуствено занижени лихвени равнища, като подведоха рекорден брой домакинства и ги вкараха в дългове,които предвид влошаващата се икономическа среда трудно биха могли да бъдат изплатени.
Преди седмица главния икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов, официално съобщи за надценен жилищен пазар с над 40 %, в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас...

Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството