Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Райна Миткова: Не просто събираме пари, а посредничим между кредитора и клиентите

Какви са последните тенденции в управлението на вземания, разкри председателят на Асоциацията на колекторските агенции в България

Райна Миткова: Не просто събираме пари, а посредничим между кредитора и клиентите

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Съвсем случайно започнах да се занимавам с управление на вземанията. Започнах кариерата си в IT и консултантския сектор, където отговарях за дъщерните дружества в чужбина. Така срещнах бъдещия си партньор, тогава смятах идеята да се събират пари по телефона за налудничава. Но преди 17 години направих правилния избор за бизнес. Това разказа Райна Миткова, управител на ЕОС Матрикс и ЕОС Сървисис, и председател на Асоциацията на колекторските агенции в България, в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„След като направихме един успешен старт и се оказа, че хората възприемат събирането на пари по телефона, започнахме да предлагаме услугата и на други клиенти във финансовия сектор. Впоследствие се оказа, че има изключително голямо търсене“, обясни тя.

Според Миткова преди време хубавото е било, че за разлика от сега пазарът на труда е бил изключително подходящ, като е имало избор от много качествени хора.

„Ние не просто събираме пари, не само посредничим между кредитора и клиентите ни, но нашата роля е да гарантираме циркулацията на парите в икономиката“, смята Миткова.

Заради бизнеса в ЕОС Матрикс следят външните макропоказатели, тъй като България е много свързана икономика, която е зависима от търговските си партньори.

Райна Миткова засегна и темата за бъдеща рецесия, като изрази надежда, че страната ни е достатъчно подготвена при евентуален икономически трус.

„Притеснителното е, че вече има сигнали за забавяне на растежа. Положителният фактор, който отчитаме е, че в момента икономиката на България е в изключително добра позиция“, посочи управителят на ЕОС Матрикс.

Тя напомни, че в последните години, че все по-засилено се изкупуват вземания.

Райна Миткова смята, че на най-голям риск в момента са изложени младите хора, защото тепърва се учат на финансова грамотност. Според нея те трябва да осъзнаят, че личните финанси трябва да бъдат управлявани.

В Асоциацията на колекторските агенции в България са създали наръчник, в който са обяснени различните видове продукти и задължения.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Какво означават форсмажор и стопанска непоносимост и какви стъпки за защита изискват?