Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Ранното финансово образование учи децата на отговорност към парите

Учебен предмет в началния курс по предприемачество и дебитна микрокарта дават полезни знания и умения, коментираха експерти в "Европейската седмица на парите"

Ранното финансово образование учи децата на отговорност към парите

Снимка: БТА

Ранното финансово образование трябва да бъде във фокуса на вниманието на обществото, за да се учат децата на отговорност към парите. На това мнение бяха директори на училища, организации с отношение към развитието на учениците и представители на бизнеса, които взеха участие в кръгла маса „Ранно детско финансово образование”.

Инициативата е част от събития, с които се отбелязва „Европейската седмица на парите“.

"Финансовото образование е процес с диалог, в който децата тряба да разберат, че парите се печелят срещу упражняване на професионална дейност", посочи Ивелина Атанасова, изпълнителен директор на Фондация „DigitalKidZ”.

Диян Стаматов, директор на 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София и бивш зам.-министър на образованието, напомни, че от осем години в училището, което ръководи, има инициатива за ограмотяване, а през новата учебна година за учениците от началния курс ще се въведе предмет „Технологии и предприемачество“ .

Още по темата

„Учебниците са интересни и прагматични“, поясни Стаматов, но коментира, че е много важно как учителите ще представят тези полезни знания пред децата по подходящ начин.

Той е убеден, че новите програми ще формират в учениците бизнес умения, лидерство и стратегии за успех, а когато напускат образователната система, те ще умеят да ползват финансовите услуги, които се предлагат на пазара, както и да взимат информирано решение при управление на личните си финанси.

Антони Стоянов, директор на Софийската математическа гимназия, разкри, че в най-ранна възраст децата имат интереси и решават задачи, свързани с финансови решения, и може би затова е толкова голям интересът им към криптографията.

„Проучване на MasterСard и Първа инвестиционна банка, направено в периода март – юни миналата година сред 1100 ученици от цялата страна, показва, че 36% от анкетираните от 14 до 18 години смятаха, че кредитът е вид приход. Открои се обаче положителна тенденция, според която тийнейджърите биха спестявали, ако родителите им делегират по-голям бюджет за „джобни“, каза Ваня Манова, мениджър за MasterCard България и Македония.

По думите ѝ MasterСard и Световната банка прилагат социална програма, чиято цел е популяризиране и проникване на разплащателните услуги с широк достъп до технологиите.

В началото на май Първа инвестиционна банка ще пусне на пазара нов банков продукт – дебитна карта за деца, която ще дава възможност на децата да се разплащат безкасово, а родителите да следят как детето харчи в реално време.

„Микрокартата може да се постави в силиконов часовник или в плюшена играчка към ключодържател. Момчетата показаха интерес към часовниците, а момичетата към плюшените животни“, разказа по време на кръглата маса Илона Станева, директор Маркетинг и реклама в ПИБ.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Българските банки са спрели операциите с ударените от „Магнитски“