IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте търсенето на фондове в облигации като алтернатива на стандартните депозити

Близо 80% от инвестициите са насочени към фондове с ниско-рисков инвестиционен профил

16:21 | 04.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Расте търсенето на фондове в облигации като алтернатива на стандартните депозити

От началото на 2018 г. се наблюдава нарастване на интереса към  фондове, инвестиращи в облигации. По данни на експертите от Сосиете Женерал Експресбанк те представляват 67% от всички инвестиции във взаимни фондове. Останалите вложения са разпределени между фондове на паричен пазар (14%) и фондове в акции (19%). Данните обхващат първите 9 месеца на 2018 г. и включват предлаганите от банката над 21 взаимни фондa на дружеството за управление на активи Амунди.

„Взаимните фондове имат редица предимства за клиента – от една страна, предлагат по-висока възвращаемост в сравнение с традиционните депозити, като доходите от тях са освободени от данък. Също така, инвестицията е достъпна във всеки един момент и не на последно място, фондовете са подходящи за клиенти, които не се занимават професионално с инвестиции“, коментира Людмила Костова, ръководител екип Партньорства и инвестиционни продукти в Сосиете Женерал Експресбанк.

От банката уточняват, че от началото на 2018 г. на най-голям интерес в цялата гама от инвестиционни продукти на банката се радват фондовете Амунди, като инвестираните средства за този тип продукти са близо 77%. На второ място в предлаганото от Сосиете Женерал Експресбанк портфолио се нарежда Депозит Дуо – продукт, представляващ комбинация от страндартен депозит с по-висока доходоност за избран период и инвестиция във взаимен фонд. На трето място е търсенето на застраховка Живот с инвестиционен характер – ПротектИнвест .

„Инвестицията във взаимни фондове позволява редовно да спестяваме част от средствата си с индивидуално подбрана стратегия. Впоследствие е възможно допълнително инвестиране в същия или друг подфонд със суми, съобразени с индивидуалния бюджет и рисков апетит. Това е и причината подобен тип инвестиция да привлича все повече клиенти, които търсят начини за активно управление на спестяванията си“, допълват от Сосиете Женерал Експресбанк.

В Западна Европа, взаимните фондове са сред най-атрактивните и предпочитани продукти за управление на свободни средства, нареждайки се в спестовната гама между стандартния банков депозит (почти с нулева доходност към момента) и инвестицията в недвижим имот (с продължителен  процес и период за освобождане на средствата).

България все още стои сравнително назад в класацията по популярност на този тип инвестиция (около 2,5%), като се нарежда на предпоследно място в Европа според проучване на Европейската асоциация по управление на активите (ЕFAMA).Този процент е значително по-висок в други европейски държави, като например във Франция, Дания, Белгия (над 30%), но показателите сочат, че все повече хора се възползват от предимствата на взаимните фондове.

По данни на Българска народна банка към юни 2018 г. активите под управление на  местни и чуждестранни инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 3762,4 млн.лева, отчитайки ръст от 21% на годишна база. Вниманието е насочено към чуждестранните инвестиционни фондове, които управляват 57% от общия обем средства, или 2388,9 млн.лева. Техният размер нараства на годишна база с 451,2 млн. лева (23%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още