IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за прегледа на активите натежават на печалбата на Общинска банка

Вноската във Фонда за преструктуриране на банки и променената структура на портфейла с ценни книжа също допринасят за спада от 76% на годишна база

16:41 | 04.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разходите за прегледа на активите натежават на печалбата на Общинска банка

Нетната полугодишна печалба на Общинска банка АД намалява заради допълнителните разходи по прегледа на качеството на активите и стрес тестовете и вноската във Фонда за преструктуриране на банки, издава междинният финансов отчет на трезора, оповестен чрез Бюлетин Investor.bg.

През първото полугодие печалбата на банката след данъци намалява със 76,4% на годишна база до 946 хил. лв. от 4 млн. лв. Относителният спад се оказа най-резкият сред останалите банки, които понижават печалбите си в периода април-юни 2016 г.

От кредитната институция отдават намалението на нарасналите административни разходи, вследствие най-вече на разходите, свързани прегледа на качеството на активите и стрес тестовете в банковата система, както и на вноската в новия Фонд за преструктуриране на банки.

Общите административни разходи са нагоре с 10,4% на годишна база до 18,169 млн. лв. От тях общата вноска за Фонда за преструктуриране на банки и Фонда за гарантиране на влоговете в банките е в размер на 2,276 млн. лв.

Банката отчита и по-високи разходи за амортизация с 12,2% на годишна основа до 1,3 млн. лв. след призната положителна преоценка на имоти, използвани в дейността на банката, пише в междинния отчет на трезора.

За понижението на печалбата допринасят и по-ниските с 60% на годишна база нетни печалби от операции с финансови активи и пасиви до 1,14 млн. лв. Банката отдава спада на „стабилизацията на пазара на държавен дълг и променената структура на портфейла от ценни книжа“.

Иначе нетният лихвен доход на банката се увеличава, основно заради по-ниските разходи за лихви, докато нетният доход от такси и комисиони остава на практика остава без промяна.

Разходите за лихви са надолу с 48,1% на годишна база до 3,67 млн. лв., като към 30 юни 2016 г. нетният лихвен доход расте с 20,7% годишно до 15,8 млн. лв.

Нетният доход от такси и комисиони възлиза на 4,12 млн. лв. при 4,32 млн. лв. година по-рано.

За полугодието активите са нагоре с 0,54% до 1,35 млрд. лв. Привлечените депозити от домакинства се повишават с 8,7% до 570,3 млн. лв., а от нефинансови предприятия – с 20,4% на годишна база до 276,6 млн. лв.

През второто полугодие на 2016 г. от банката ще забавят ръста на срочните депозити и ще намаляват лихвите по депозитите, независимо от срока и валутата.

Отрицателната лихва на Българската народна банка по свръхрезервите на търговските банки при нея е накарала Общинска банка да увеличи депозитите си в други банки с 43%, а вземанията по репо сделки – със 115%.

„Общинска банка АД се стреми да редуцира негативния ефект, но възможностите са силно ограничени. Очакваното неблагоприятно въздействие върху лихвените разходи от решението на БНБ ще продължи“, пише още в междинния доклад за дейността.

Към 30 юни 2016 г. коефициентът на ликвидни активи се равнява на 23,89%. Съотношението на обща капиталова адекватност е 17,83%, а адекватността на капитала от първи ред – 16,48%.

Към 30 юни 2016 г. основен акционер в Общинска банка АД е Столична община, която със свързаните с нея лица държи 67,65% от капитала на банката. Дъщерни дружества са УД Общинска банка Асет Мениджмънт ЕАД и Сий Пропърти ООД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още