Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Разплащанията между фирми в България са по-бързи от средното за света

Най-дълго време отнема издължаването в технологиите и в строителството, сочи проучване на Euler Hermes

Разплащанията между фирми в България са по-бързи от средното за света

Снимка: pixabay.com

Средно 59 дни отнемат разплащанията между фирмите в България през 2017 г., показва проучване на компанията, специализирана в застраховането на търговски кредити - Euler Hermes. Според данните най-много време отнема издължаването в сектора на строителството – 99 дни.

В сравнение с другите проучени 35 държави изследването показва, че в България разплащанията се случват по-бързо от средните срокове в световен мащаб – 64 дни.

Най-дълго се бавят преводите в Китай и Гърция – средно 89 и 87 дни. Най-бързо се изчистват дължимите суми в Нова Зеландия и Австрия – съответно за 42 и 44 дни.

“Средният период за разплащания се запазва без промяна в сравнение с 2016 година. Това, както и фактът, че изчакването е под средното за глобалния пазар, създава усещане за стабилност. Позитивно влияние оказва и устойчивият ръст на българската икономика, който продължава и през тази година”, коментира Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

В същото време анализаторите обръщат специално внимание, че при една четвърт от компаниите в световен мащаб забавянето на плащането е доста по-сериозно от средното. В тази група бизнес рискът е повишен.

“Традиционният ни мониторинг в 36 държави показва, че в един от всеки четири случая на обявяване на несъстоятелност причината е проблем с разплащането по голяма сделка. Особено сериозен е рискът при по-малките бизнеси, в които един договор може да реши съдбата на компанията”, обясняват анализаторите.

Това има допълнителна тежест в рискови сектори като строителството, който у нас е класиран в най-опасната “червена” зона, според рейтинга на Euler Hermes.

Освен строителството други рискови сектори в България са производството и търговията с метали, транспортът, електрониката и телекомуникациите. Всички те попадат в предупредителната “оранжева зона” на повишен риск.

“Все повече компании в България обаче вече имат култура и разбиране за съществуващите рискове и търсят възможности да ги минимизират. Доказателство за това е, че през първата половина на 2017 година отчитаме тройно по-висок интерес към застраховките на кредитния риск от страна на фирмите тук”, обяснява Камелия Попова и допълва, че най-осезаема е тенденцията при малките и средните бизнеси, които имат контрагенти извън страната.

Според анализаторите положителните трендове в икономиката, от една страна, дават възможности за развитие на бизнеса, но, от друга страна, могат също да повишат риска. 

Още по темата

Добър пример е ръстът на износа през първата половина на 2017 година. Според данните на Euler Hermes през първото тримесечие реалният експорт се е увеличил с +5,8% в сравнение със същия период на 2016 г. В същото време обаче вносът расте със 7,1% като ключов фактор е повишението на цените на горивата и енергията. С увеличаването на обема на сделките и търговията в условия на повишена динамика на международните пазари съответно расте и рискът.

В края на първото полугодие актуализираната прогноза на Euler Hermes за българската икономика остава като цяло оптимистична. Сред положителните тенденции, които отчитат експертите, са здравословен и балансиран ръст на индивидуалното потребление и публичните разходи с 4,1%. Това се свързва с намаляването на безработицата от 8% в края на 2016 г. до ниво от 6,8% през юни 2017 г., както и скромния ръст в банковите кредити. В резултат на това международните анализатори актуализират предвиждането си за ръст на БВП през 2017 от 2,8% на 3%. В същото време обаче посочват и някои проблематични области.

Още по темата

“Въпреки динамичния ръст на БВП от 3,5% през първото тримесечие нашето очакване е тенденцията да се забави и компенсира през остатъка на годината. Причината е, че факторите за увеличението към момента не са добре балансирани. Основният двигател за растежа през изминалите месеци беше вътрешното потребление и натрупването на запаси, което няма да продължи със същите темпове”, твърди Манфред Щамер, главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска в компанията.

Анализаторите казват, че фиксираните инвестиции продължават да се свиват и бележат спад от 4,6% в първото тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период на 2016 г. Експертите допълват, че този индикатор е бил негативен през цялата предходна година с намаление от 4% спрямо 2015 г. Към момента не се случва и очакваното “пробуждане” заради възможното реализиране на проекти с кофинансиране от ЕС по новия програмен период от 2014 до 2020 година.

През април Euler Hermes запази рейтинга на България на B2, който индикира умерен риск. Двете основни причини за това са външният дълг и ехото от последствията от банковата криза от 2014 г.

През първите четири месеца на 2017 година външният дълг на България остава сравнително стабилен, но относителният му дял от около 70% от БВП е значително по-висок от считаното за нормално за развиващи се икономики – 50%. Това може да създаде усложнения при необходимост от покриване или рефинансиране във времена на икономически сътресения на глобално или регионално ниво, допълват анализаторите.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Преките инвестиции в България остават на минус и през април, според БНБ