Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Разширяването на българската икономика се забавя до 4,5% към края на март

През първото тримесечие БВП е нараснал с 1% до 30,4 млрд. лева, отчете НСИ

Разширяването на българската икономика се забавя до 4,5% към края на март

Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България e нараснал с 4,5% през първото тримесечие на 2022 г. спрямо година по-рано и с 1% на тримесечна база според сезонно изгладените данни. Това показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

Експресните оценки са най-ранната картина за развитието на националното стопанство. НСИ ще публикува предварителни оценки за БВП за първото тримесечие на 2022 г. на 8 юни.

Разширяването на икономиката се забавя спрямо предходното четвърто тримесечие на 2021 г., за което данните са ревизирани до 5,2% ръст на годишна база и 1,4% на месечна, след като преди това те бяха изчислени съответно на 4,5% и 1%.

Според експресните оценки на националната статистика за първото тримесечие на 2022 г. БВП в номинално изражение достига 30,402 млрд. лева. Реализираната добавена стойност през първото тримесечие е 25,856 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 86,5%, което в стойностно изражение възлиза на 26,310 млрд. лева. В периода януари – март бруто капиталообразуването е 4,812 млрд. лв. и заема 15,9% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Темп на прираст на БВП - общо и по компоненти

       БВП по тримесечия за периода 2005 - 2022 г. по средногодишни цени на 2015 г. 

Тримесечни изменения

През първото тримесечие БВП по сезонно изгладени данни нараства с 1% на тримесечна база. От януари до март брутната добавена стойност се увеличава с 0,8%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на тази година причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие е увеличението на крайното потребление с 1,7%.

Годишни изменения

През първите три месеца на тази година годишният ръст на БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 4,5%. Брутната добавена стойност нараства с 4,5%.

В НСИ отчитат, че крайното потребление регистрира ръст от 6,6%, докато бруто образуването на основен капитал намалява с 6,1% на годишна база по сезонно изгладени данни.

Износът на стоки и услуги се увеличава с 11,8%, а вносът расте с 13,6%.

Темпът на прираст е изчислен въз основа на верижно обвързани оценки на компонентите на БВП по средногодишни цени на 2015 година.

Сезонно неизгладени данни

Прогнозите на БНБ към момента са българската икономика да приключи годината с ръст от 3,6%, докато от финансовото министерство са заложили растеж на икономиката в бюджета за тази година от 4,8%.

Ето и текущите прогнози на различни организации и банки за ръста на българската икономика през 2021 г., 2022 г. и 2023 г.:

Прогнози за ръст на БВП  на България

Графика: Investor.bg

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А като се вземе впредвид инфлацията, с колко десетки % сме назад?!

Още от Бюджет и финанси
Приходите на митниците са нараснали с 31% през май