Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Реформата на здравната система не става през бюджета, смятат експрети

Извънболничната помощ продължава да се пренебрегва в новия бюджет на НЗОК, смятат д-р Стойчо Кацаров и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова

Реформата на здравната система не става през бюджета, смятат експрети

Снимка: Pixabay

Бюджетът за здраве за следващата година е същият като за миналата. Няма съществена разлика, има 400 млн. лева допълнително, но съотношенията са същите. Няма увеличение на средствата за профилактика и за извънболнична помощ, има за болници и за лекарства. Не може обаче да се очаква бюджетът на НЗОК да реформира здравната система. Около това се обединиха в коментар по Нова телевизия си д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„Тази година Българският лекарски съюз и Здравната каса ще подпишат Национален рамков договор за три години. В него са записани броят на медицинските дейности и цените им. Бюджетът на Касата е произведение от броя на дейностите по цените. Когато те подпишат договор за три години, това означава, че бюджетът за здравеопазване ще остане същият в следващите три години”, поясни Кацаров. 

Още по темата

Относно разходването на средствата Стойчо Кацаров подчерта, че продължава да е налице проблемът с липсата на остойностяване на медицинските дейности заради отменената от ВАС наредба за остойностяването на основния пакет дейности, плащани от Здравната каса. А наличието на такова трябва да покаже къде са дефектите в системата – къде се плаща повече и съответно по-малко за дадена здравна услуга, посочи той. Едва, когато стане това, може да очакваме промяна на здравната система към по-добро, очаква Кацаров.

„Извънболничната помощ продължава да се пренебрегва. Пациентите би трябвало да влизат в болница само когато проблемът им не може да се реши вкъщи. Когато не отделяме средства за профилактика, не предотвратяваме възникването на заболявания”, смята адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. По думите й един от основните проблеми в извънболничната помощ са регулативните стандарти. „За пациента е по-лесно да бъде приет в болница, отколкото да се направят всички необходими изследвания, без да лежи в лечебно заведение”, каза още Шаркова.

Тя обърна внимание, че докато няма законодателни механизми за ефективното разходване на средствата, наливането на повече пари няма да реши проблемите на сектора.

Финансирането трябва да е обвързано с качеството на медицинската помощ, това са и световните тенденции, отбеляза Шаркова. Не може да сравняваме лечението в малка общинска болница и голяма многопрофилна, даде пример адвокатът, защото цените на клиничните пътеки са еднакви, което не е удачно решение.

 

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
И двамата разбират от здравеопазване колкото свиня от кладенчова вода. Младото симпатично девойче вероятно не е влизало в болница, а Стойчо пък е завършил медицина преди много години, но никога не е лекувал.

Още от Бюджет и финанси
Печалбата на банките за осем месеца спадна с над 43% на годишна база