IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Гечев: Нищо не дава основание за актуализация на Бюджет 2015

В бюджета за следващата година липсва и намек за фискална политика, коментира депутатът

17:56 | 27.10.15 г. 5
Румен Гечев: Нищо не дава основание за актуализация на Бюджет 2015

Развитието на световната икономика в повечето случаи е благоприятно за България и това не налага актуализация на бюджета за тази година. Този коментар направи депутатът от БСП Румен Гечев пред БНР.

„Няма нищо, което да се е случило в развитието на европейската икономика или по отношение на основните ни партньори, което да предполага драматични проблеми за българската икономика”, категоричен беше икономистът.

Според него „сметките на правителството не излизат” и се сбъдват оценките на „червените”, че не се дават точни данни за увеличението на приходите в бюджета през тази година. Той посочи, че приходите са останали същите, както в края на февруари.

Гечев посочи още, че сметките за Бюджет 2016, както и прогнозите за 2017 година и 2018 година „не вещаят нищо добро”. Той описа бюджета за следващата година като счетоводен и обясни, че в него няма фискална политика, както и посочени политики и приоритети.

Икономистът обясни още, че не може да се очаква само средствата от европейските фондове да допринесат до ръста на брутния вътрешен продукт на страната. Той изчисли, че годишно европейските средства, които влизат в страната са малко над 3 млрд. лева, а БВП на страната вече доближава 90 млрд. лева.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов посочи, че промяната в бюджета цели да има повече пари за заплати в силовите министерства – МВР и МО. Предложенията за промени в бюджета в различните администрации за тази година са общо за над 830 млн. лева.

Румен Гечев обаче припомни искането на премиера Бойко Борисов да се извършат реформи в министерствата и да не се даде „нито една стотинка повече извън този бюджет”.  Икономистът критикува и оттеглянето на държавата от проблемите на бизнеса, както и фактът, че не се използват в пълна степен публично-частните партньорства, каквато е тенденцията в цяла Европа.

Според бившия икономически министър в правителството на Жан Виденов предложението на Горанов показва свиване на промишленото потребление, на инвестициите в частния сектор и ръст на депозитите в банковия сектор, което обаче е притеснително, защото тези средства не отиват за закупуване на стоки и услуги.

Гечев беше категоричен, че при този сценарий няма как да се получи ръст на икономиката от 2 на сто, заложени от правителството в Бюджет 2016.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
forexar
преди 8 години
Отново сме запознати с мислите на агент "Економов", виден икомомист от кабинета "Виденов" .. Ценно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Имигрантите Гечев,имигрантите.Говори се ,че Германия ще ни изтърси 100000 от нейните по наште летища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
doc
преди 8 години
tozi triabva da se navre v mishata dupka deto se beshe zavrial dopredi zivestno vreme...vidiahme go kakvi gi satvori po jan videnovo vreme...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Абе къде ще се мери професор Гечев със свищовската финансова мисъл? Трета или четвърта актуализация на бюджета и кво от това? Ще откраднат толкова, колкото душа им сака. Прикурорина наш, околийският наш, съдията наш. Пей сърце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
mavericos
преди 8 години
Румен Гечев разбира от бюджетни рамки, колкото баба ми от биохимия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още