Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Румен Радев: Свобода и справедливост не се дават даром

Политиката взема реванш над заблудата, че глобализацията ще изтрие границите, твърди президентът

Румен Радев: Свобода и справедливост не се дават даром

Президентът Румен Радев по време на празничната заря-проверка. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В тържественото си слово по случай отбелязването на националния празник Трети март президентът Румен Радев призова за единение около историческата истина за освобождението на България от османско иго и около идеала на възрожденците. 

Обръщайки се към гражданите по време на тържествената заря - проверка на площад "Народно събрание", Радев изказа мнение, че както през годините, така и по-ново време споменът за Руско-турската освободителна война е бил изопачаван според политическата конюнктура на момента. По думите му обаче вестниците от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война и възторга в Москва и Санкт Петербург.

В словото си Радев, който преди година беше критикуван от руския патриарх Кирил, че отдава заслуга за освобождението на България не само на Русия, но и на Финландия, Полша и Литва, подробно изреди и кои народи са допринесли за българската свобода.

„Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори.... Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме“, каза държавният глава.

"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели", призова президентът.

Свободата и справедливостта не се дават даром, всяко поколение само трябва да я отстои, завърши словото си държавният глава.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (31)

   1| 2| 3| 4    
3
 
3
 
31
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
и пак ще повторя АМА МНОГО МНОГО СТЕ
https://www.youtube.com/watch?v=DK-gZ2n4FjY
5
 
4
 
30
TomaNeverni до: zelka007
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Аман от нагли soroсоиди .лъжи след лъжи .
"Член 6. България. Автономно трибутарно княжество с християнско правителство и народна милиция.
България ще образува автономно, трибутарно княжество, с християнско правителство и народна милиция. "
А единсвенната същественна разлика между Санстефанския и Берлински договор е повече от 100 000км^ наложена от кой.......А измисленните сороекспети изкараха руската армия като най ефективна за периода само със 10% загуби
5
 
5
 
29
zelka007 до: ABBA
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
и да не напишеш , че съм пристрастен и неблагодарен либераст :))) ето ти един материал . дискусията под него също е добра , ако имаш свободни 1-2 часа някога м/у гледането на анимирани клипчета от руските военни канали за новите оръжия за изстребление му обърни внимание :

https://www.forumnauka.bg/topic/17896-okupatsionniyat-dlg-na-blgariya-km-rusiya/
6
 
5
 
28
zelka007 до: ABBA
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"1. За всеки русогоб има безплатен обяд, щом Русия ще го плаща.
А колко струва кръвта на войниците? Ясно, тя е без пари."

аз например днес научих че сме платили на рассия еквивалента на 32 тона злато :))) . а за войниците никой не говори , говоря че даром не сме получили нищо . и като стана реч за войниците :

На 3 март 1878 г. в предградието на Цариград Сан Стефано е подписан договор, предварителен, а не окончателен, за примирие между Русия и Турция. Подписват от руска страна граф Николай Игнатиев и Александър Нелидовот и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Няма присъстващ свидетел на подписването от българска страна, независимо от това, че българите са участвали във военните действия и са дали 3 456 убити опълченци.

Между страниците на договора от Сан Стефано думата България, като самостоятелна държава, не фигурира никъде. След което Русия капитулира съвсем умишлено и на Берлинския конгрес, където България окончателно е разпокъсана. Това става заради различни тайни споразумения от преди войната с Австро-Унгария, Германия и Англия.

На подменената плоча на Храма “Св. Александър Невски” в София е написано, че руските войски са дали 200 хиляди души убити в сраженията с турците за освобождение на България. Това фалшифицирано число е десет пъти повече от истинското. Според руския специалист Степан Кощурко, ръководител на Международния обществен център “Подвиг” в Москва загубите на руската армия, на финландския батальон и румънската бригада се изчисляват на 15 567 убити и 6842 умрели от раните си войници и офицери. А нашите опълченци дават една трета от жертвите.

Не бива да се забравя, че за свободата си българският народ в Нишкото въстание от 1841 г., в Априлското въстание от 1876 и битките на българското опълчение даде общо 60 000 убити. Така, че нищо даром не сме получили, а сме платили с кръв и на Шипка, Шейново, Плевен, София, Стара Загора.

--------------

аз имам пра-пра-дядо който е клал османци :))) , а ти ?

и не е лошо да прочетеш нещо по въпроса за финансите от онова време и тогава да пишеш кое сме получили даром и кое ни е опростено . едно добро начало е този материал , резюме на страница 203-211

http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/pub_np_research_01_bg.pdf
5
 
7
 
27
TomaNeverni до: Стоян Петров
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
https://www.btv.bg/video/1709435414-Sasheto_i_Vankata__Mnogo_si_tap_Sashe.html

Още от Бюджет и финанси
1 млрд. лв. ще са европейските средства за училища и детски градини до 2020 г.