IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руслан Стефанов: Да не чакаме чудеса от новото ръководство на Агенция "Митници"

Ръстът на икономиката е много по-важен фактор от смяната на кадри, смята анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията

10:19 | 13.08.14 г. 3
Руслан Стефанов: Да не чакаме чудеса от новото ръководство на Агенция "Митници"

Не могат да се очакват чудеса в събираемостта на приходите от Агенция "Митници" след смяната на ръководството ѝ. Това смята Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.

Той коментира, че едва ли някой може да направи "чудеса от геройство" до края на годината на фона на данните за потреблението в България, перспективите за растеж и трупаните с години проблеми. Стефанов допълва, че е направен лош разчет за очакваните приходи като са заложени нереалистични параметри, на което се дължи "поне половината от тази дупка".

Анализаторът допълва, че вероятно около 200 млн. лв. неизпълнени приходи са резултат от допълнително забавяне на ръста заради проблемите около КТБ през второто тримесечие. Останалите може би 200 до 400 млн. може да са следствие от по-лошата работа на приходните агенции. „В никакъв случай не бих отбелязал агенция „Митници“ като основна причина за спада в приходите“, смята той.

Според Руслан Стефанов отговорността за ниската събираемост на приходите трябва да се сподели и от Националната агенция по приходите (НАП). Значение има и слабото потребление миналата година, както и честите кадрови смени в митниците.

„Ако се подобри работата на приходните агенции, можем да разчитаме на едни допълнителни от 200 до 400 млн. лв. повече в сравнение с това как до момента вървят приходите, но това до голяма степен зависи и от здравето на икономиката“, смята Стефанов. Според него ръстът на икономиката е много по-важен фактор от персоналните промени в агенциите.

Контрабандата е дългосрочен проблем, който не се решава, отбеляза Стефанов. Отчита се и покачване на административната корупция.

Стефанов коментира и лансираната наскоро идеята за сливане на НАП и Агенция "Митници".

„Не мисля, че ще има някакъв ефект върху събираемостта и ефективността на агенциите, ако се осъществи едно механично сливане. Ако се направи с идеята за реформа и ясни дългосрочни цели, както през 2001-2005 г. реформата в приходната агенция, тогава можем да очакваме някакъв ефект“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
IQ96
преди 9 години
ако ...за два месеца Танов ще ОСИГУРИ МНОГО и БЕЗОТЧЕТНИ пари "стотици милиони" то направо да го обявим за финансов гений / злодей: в зависимост от коментатора;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
Обясненията за връщането на стария митнически вълк е за лековерните. Точно слугинското правителство, слугинско на БМБ с многобройните си назначения в министерствата и със смяната на областни управители, разчиства пътя на ОПГ ГРОБ за победоносно завръщане. Сега трябват МНОГО и БЕЗОТЧЕТНИ пари. Видяхме Бареков какво направи с малко повече пари. А ОПГ ГРОБ разполага с многократно по-големи възможности. За двата месеца до изборите Танов може да осигури стотици милиони, които няма как да не доведат до повишени резултати. А какво пишат и приказват слугинските медии, то е интересно само за наивници и лековерници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още