Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Ръстът на българската икономика е 3,4% за 2019 г.

С 0,4 процентни пункта – до 3,1% падна ръстът на БВП през четвъртото тримесечие след ревизираната оценка на НСИ

Ръстът на българската икономика е 3,4% за 2019 г.

Снимка: Ройтерс

Не се сбъднаха опасенията за сериозна ревизия на данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на България за 2019 г. в посока надолу заради непълно отчетения внос.

По предварителните данни на НСИ растежът за цялата минала година възлиза на 3,4%, след като на 14 февруари националната статистика обяви експресни данни  за икономическия растеж от 3,5%. За последното тримесечие на миналата година показателят се понижава от 3,5% при експресните оценки до 3,1% на второ четене. Ревизии в посока надолу има и в данните за предходните три тримесечия, но не и в очакваните сериозни мащаби.

За 2019 г. БВП достига номинален стойностен обем от 118,669 млрд. лева, като на човек от населението се падат 16,973 хил. лева от обема на показателя.

Още по темата

Темата за точния ръст на икономиката предизвиква по-съществен интерес, след като преди няколко седмици депутатът Румен Гечев коментира необичаен спад на вноса на горива. Според него данните може да са умишлено занижени с неотчетени около 4 млрд. лв. и така растежът да е изкуствено завишен. Той очакваше, ако са верни данните му, растежът да е около 1% вместо отчетените над 3%.

Новите данни на НСИ показват повишение при вноса на стоки и услуги за четвърто тримесечие спрямо предварителните оценки с около 1 млрд. лв. до 18,25 млрд. лв. Но има и повишение при износа с около 0,5 млрд. лв. до 18,4 млрд. лв. Това прави ефекта от нетния експорт не толкова съществен.

На пресконференция по темата от статистическия институт поясниха, че БВП в България се изчислява по три метода, като водещ е производственият метод, но финалната оценка е балансирана между него и този на крайното използване и на доходите.

От националната статистика подчертават, че резултатите от изследването са предварителни. Те се основават на наличната месечна и тримесечна статистическа и административна информация и се актуализират ежегодно (в срок девет месеца след края на отчетната година) с данни от годишните изчерпателни изследвания в областта на икономическата статистика, както и въз основа на актуализирана административна информация.

В НСИ изчисляват, че през четвъртото тримесечие на миналата година БВП на страната ни е 32,682 млрд. лева по текущи цени. Сезонно изгладените данни показват растеж от 3,1% на БВП през периода октомври – декември на 2019 г. на годишна база. Тези резултати са по-ниски от данните в предварителната оценка на НСИ за четвъртото тримесечие, в която ръстът на БВП на България беше изчислен на 3,5% на годишна база, отчетен като най-нисък през цялата година.

БВП в стойностен обем, текущи цени

Брутната добавена стойност възлиза на 102,269 млрд. лева. Реалният стойностен обем на показателя е с 3% по-висок в сравнение с този, достигнат през 2018 година. Индустриалният сектор създава 25,9% от добавената стойност на икономиката, което e увеличение с 0,1 процентни пункта в сравнение с 2018 година. Секторът на услугите създава 70,4%, а аграрният сектор – 3,7% от добавената стойност, при съответно 70,3 и 3,9% през 2018 година.

Принос на индустрията

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) в периода октомври – декември на 2019 г. възлиза на 28,359 млрд. лв. по текущи цени.

В НСИ пресмятат, че относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката през четвъртото тримесечие на 2019 г. запазва равнището си от същото тримесечие на предходната година.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1,6 процентни пункта до 23,5%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, намалява до 73,7% при 75,3% през съответния период на предходната година.

За крайното потребление през четвъртото тримесечие на миналата година се изразходват 79,2% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 20,8% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Тримесечни изменения по сезонно изгладени данни

В периода октомври – декември 2019 г. БВП нараства с 0,8% спрямо третото тримесечие на 2019 година. Брутната добавена стойност в икономиката се увеличава с 0,7%.

По предварителни данни за четвъртото тримесечие на 2019 г. крайното потребление бележи ръст от 1,1% спрямо предходното тримесечие, а бруто образуването в основен капитал нараства с 1,3%. Износът на стоки и услуги намалява с 0,5%, а вносът на стоки и услуги - с 3,1%.

Годишни изменения по сезонно изгладени данни БВП нараства с 3,1% през четвъртото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година. През четвъртото тримесечие на 2019 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се увеличава с 2,7%.

Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж в строителството - с 4,3%, в сектора Селско, горско и рибно стопанство - с 3,8%, в сектора Финансови и застрахователни дейности - с 3,8%, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа - с 3,7%, и в промишлеността - с 3,5%.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за реалното увеличаване на БВП има нарастването на индивидуалното потребление с 6,4% и на колективното - с 5,3%. Бруто образуването на основен капитал се повишава с 3%.

Вносът и износът на стоки и услуги отбелязват спад съответно с 0,2 и 0,4% спрямо съответното тримесечие на 2018 година.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

3
 
6
 
7
преди 5 месеца
Злокобният проблем е, че при пазарни условия реална икономическа криза се отчита икономически растеж.
Нима някой има действителна полза от прикривана икономическа криза?
4
 
11
 
6
zelka007 до: дядя Вова
преди 5 месеца
а , ако извадим петролът от БВП на бензиноколонката (дето стои на 1/6 от сушата на планетата) и го преобразуваме в БВП на глава от населението и го сравним с БВП на глава от населението на България , какво ще получим таварищ ? а още по-интересно ще стане пък ако махнем ръстът в производството на петрол и газ на същата бензиноколонка и го сравним останалото с нашият ръст ... я пробвай да посмяташ за забавление до следващият пост ...
8
 
12
 
5
преди 5 месеца
Гечев го знаем от случая с хиперинфлацията на Жан... Ръстът на БВП обаче е надценен просто защото данните за инфлацията са манипулирани надолу по спандартния метод за ес - има тонове описание как става това - прочетете ограмотете се...
4
 
22
 
4
mrynmryn до: Спящият бик
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
А може просто толкова да разбира от икономика, а да си прост не е престъпление, все още.
8
 
29
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
"Румен Гечев коментира необичаен спад на вноса на горива. Според него данните може да са умишлено занижени с неотчетени около 4 млрд. лв. и така растежът да е изкуствено завишен. Той очакваше, ако са верни данните му, растежът да е около 1% вместо отчетените над 3%."

Икономическият министър от времето Виденовата криза и купоните за хляб. Комунистическта наглост не знае граници!

Още от Бюджет и финанси
Промените в ставката по ДДС: Най-сетне в Държавен вестник