Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

С 20 млн. евро поощряват малкия и средния бизнес да се обединява в клъстери

По процедурата “Развитие на клъстерите в България” се кандидатства до 28 април

С 20 млн. евро поощряват малкия и средния бизнес да се обединява в клъстери

Един от новите клъстери обединява фирми и научни институти, които работят за усъвършенстване на електромобилите. Снимка: БТА

С подкрепата по процедура „Развитие на клъстерите в България“ ще се създадат  и развият клъстери в България, които ще са фактор за повишаване на конкурентоспособността и за развитието на икономиката ни.

Това заяви заместник–министърът на икономиката Даниела Везиева, която в края на миналата седмица откри информационен ден за представяне на процедура „Развитие на клъстерите в България“ по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, съобщи Министерството на икономиката.

Още по темата

Везиева посочи, че общият бюджет на процедурата е 20 млн. евро, като финансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 17 млн.евро, а националното съфинансиране се равнява на 3 млн. евро.

Тя обясни, че интензитетът на помощта по процедурата е до 70% - 90%, при максимална продължителност на проектите 18 месеца.

Зам.-министърът на икономиката информира, че допустими кандидати по процедурата са обединения, категоризирани за целите на процедурата от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, като клъстери в начален етап на развитие, развиващи се клъстери или развити клъстери.

До 30 януари 2017 година се подават документи за категоризация.

По думите на Везиева допустимите дейности са свързани с подпомагане на създаването и развиването на клъстери, а минималният размер на подаден проект по процедурата трябва да е над 100 хиляди лева.

Максималният размер на подаден проект за клъстери в начален етап на развитие е 391 166 лева, за развиващи се клъстери - 1 млн. лева, а за развити клъстери – 2 млн. лева.

Според зам.-министъра след подкрепата по процедурата за обединение в клъстери ще се повиши степента на интеграция на местните доставчици, като се използва максимално капацитетът им за разработка на конкуренти иновативни бизнес продукти и услуги.

"Целта е да се позиционират по-добре на регионалния, националния и външния пазар", надява се Везиева.

Процедурата е открита за кандидатстване до 28 април 2017 година.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
1 млрд. лв. ще са европейските средства за училища и детски градини до 2020 г.