IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 4,4 млн. лв. са компенсирани стопанства за птичия грип

Сумата ще нарасне заради унищожените в последния месец животни

20:20 | 23.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

До момента на различни птицевъдни стопанства са изплатени 4,4 млн. лв. за унищожени животни, суровини, храни и фуражи, заразени с вируса на птичия грип. Това стана ясно от коментар на земеделския министър Румен Порожанов в рамките на парламентарния контрол. Той уточни, че сумата ще нарасне, тъй като в изчисленията не са включени унищожените  в последния месец птици.

Припомняме, че по данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)  до средата на ноември в България са потвърдени 26 огнища на птичи грип, от които 20 в промишлени ферми. Високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП H5N8) има в областите Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол. Птиците в засегнатите стопанства са над 1 млн.

Агроминистърът увери, че се предприемат засилени мерки за биосигурност в индустриалните ферми, а домашните птици трябва да се отглеждат затворени. 

Като рискови области са определени Пловдив, Хасково и Стара Загора.

Във ферми, в които са получени два положителни резултата в рамките на година, се прави 6-месечна „почивка“ за дезинфекция.

Циркулацията на вируса в птицефермите обаче продължава заради в пробиви при отглеждането и транспорта.

За кампанията по гроздобера Порожанов каза, че избите са изкупили 152 млн. кг грозде единствено от регистрирани производители и при  засилен контрол.

Проверени са всички преработващи предприятия в страната и транспортните средства.

През 2018 г. не е установен внос на грозде от трети страни в България, а ако бъде направен такъв, е забранено влагането му във вино, произведено в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още