IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С близо 20% растат заявките за обединяване на кредитни задължения

Българите кандидатстват за потребителски заем от 8488 лева за консолидация на задълженията си, показва проучване на БНП Париба Лични Финанси

16:47 | 29.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С 19,2% расте средната сума на заявленията за кредити за обединяване на задължения в периода май-октомври в сравнение със същия период на 2017 г. Българите кандидатстват за 8488 лева за консолидация на задълженията си, показва най-новото проучване „Потребителският кредит на българина“, направено от БНП Париба Лични Финанси.

Изводът на банковите експерти е, че това е знак, че финансовата култура на българите се повишава и хората управляват по-умело личните си финанси.

В седмото издание на обзора се посочва, че се повишава с 11,1% на годишна база и средната сума на заявленията за ремонт на дома, а с 13,83% - сумата на молбите за покупка на мебели.

Данните показват, че през последните шест месеца средната сума на всички заявления за потребителски кредити расте с 12,8% на годишна база до 6325 лева, което според експертите е в резултат от нарастващата увереност на хората за бъдещето и повишения и стабилен стандарт на живот.

Според управителя на БНП Париба Лични Финанси Жозе Салойо ръстът на всички важни показатели очертава две основни тенденции в потребителското кредитиране.

“Стандартът на живот на хората се повиши и е стабилен и те могат да си позволят по-големи заеми. От друга страна, те имат доверие на БНП Париба Лични Финанси като партньор за реализация на техните планове“, отбеляза банкерът и допълни, че по този начин компанията допринася за ръста на икономиката и потреблението, както и непрекъснато да подобрява клиентското изживяване.

В обзора „Потребителският кредит на българина“ се напомня, че заемът за обединяване на задължения е инструмент за оптимизиране на семейния бюджет.

Например, ако клиентът има потребителски кредит и е взел 2-3 стоки на изплащане, трябва да плаща всеки месец три вноски към три различни финансови институции на различни дати и за всяка от тях се плаща банкова такса.

Освен това тези три кредита са договорени при различни условия. С обединяването на задълженията клиентите могат да изплатят всички свои предишни задължения със само един заем към една финансова институция. Обикновено това става и при по-изгодни условия в сравнение с периода, когато кредитите са били изтеглени. Друго предимство е, че клиентите плащат само една вноска и съответно само една такса за превод.

Данните на БНП Париба Лични Финанси показват, че за обединяване на задължения кандидатстват основно клиенти, които нямат проблеми при обслужване на заемите си, а съществена част от тях са хора с добър опит в ползването на кредитни продукти с нови планове, за които им е необходим финансов ресурс при изгодни пазарни условия.

Трите топ проекта – ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил, формират 78,8% от всички заявления за потребителски кредити, подадени към БНП Париба Лични Финанси през последните шест месеца. Сред топ 10 на проектите са и пари в брой, лечение, ремонт на автомобил, семейни тържества и образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още