IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Дянков: Данък върху лихвите по депозитите ще има без възможност да се избягва

Основната тежест от новия данък ще бъде поета от заможните хора, смята председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова

10:20 | 12.10.12 г. 53
С. Дянков: Данък върху лихвите по депозитите ще има без възможност да се избягва

Данък върху лихвите по депозитите ще има, защото данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и на капитала. Това заяви в интервю за „Нова телевизия“ финансовият министър Симеон Дянков.

Той посочи, че според настоящото законодателство в България трудът се облага задължително и за всички независимо от размера на заплатата, а липсата на налог върху лихвите от спестявания било изключение.

В момента има социална несправедливост, защото някои хора си държат парите в банките, така че тези спестявания „работят за тях и създават повече пари” без да се облагат, коментира финансистът. Но побърза да успокои, че става въпрос за данък не върху депозита, а върху лихвите от него и даде пример, че ако депозитът е в размер на 1000 лева, данъкът месечно ще е 30 стотинки, или около 4 лева годишно. 

Той е категоричен, че облагането на лихвите от депозитите на гражданите няма да разклати банковата система и увери, че хората, които вече са подписали договор за депозит с банка, няма да го преподписват. Промяната ще е в сила от първи януари 2013 година и няма да действа със стара дата.

„По този начин ние вече се включваме в европейската банкова система”, заяви Симеон Дянков. И допълни, че всички данъчни и бюджетни закони са формулирани в текстове така, че „да не може данъкът да се избягва".

Той обясни, че България се включва в европейската банкова система и този данък ще се плаща навсякъде, дори парите да са в Германия, Швейцария, Австрия или Великобритания. Подготвен е текст, според който данъкът да не може да се избегне в друга държава заради двустранните споразумения.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви в интервю за bTV, че основната тежест от новия данък върху лихвите по депозитите ще бъде поета от заможните хора.

Стоянова посочи, че всъщност голяма част от парите по депозитите в банките са притежание на малко хора. По нейни думи общо 26 млрд. лева от общо 36 милиарда лева депозити, са събрани в не повече от един милион сметки и върху тях ще падне основната тежест на данъка.

”Голямата част от парите, които ще бъдат обложени, са в малко на брой сметки. Важно е да разясним, че у нас има около 9 млн. сметки, които държат до 1 млрд. лева. Говорим за остатъци по сметките на хората по кредитни карти. Това няма да е обект на облагане. Сумите по картата за заплата няма да се облагат", коментира Менда Стоянова.

По данни на БНБ 76% от влоговете в страната са на стойност до 1 000 лева. Според Менда Стоянова обаче голяма част от тях не са депозити, а например банкови карти. „Облагането ще се отнася само за депозитите с договор, който включва срок, в който сумата не е на разположение на вносителя,” конкретизира Менда Стоянова.

Тя защити позицията на Симеон Дянков, че всички доходи се облагат, а единствено няма данък върху пасивния доход от лихвите, което не е справедливо.

Стоянова потвърди думите си от вчера, че сумата от 120 млн. лв., която ще влезе от новия данък, вече е включена в бюджета за 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 2 rate down comment 0
Prometei
преди 11 години
Една идея към управляващите и г-н Дянков: Защо не обложите с данък просяците - ами то това тяхното е също доход. Или поне да си платят лиценз за упражняване на професията. Слагат си касовия апарат, връзва се към НАП...и готово - на всяко левче 10 стотинки...а то колелото се върти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 1
nelva
преди 11 години
нтересно , къде са неговите спестявания?Май на някой от островите - под таен код.За това е усмихнат и весело -подигравателно гледа на всички.Обмислил е всичко в своя и на правителствените си приятели услуга.За нас остава буркан банк за малките ни спестявания. Ще ми вземат 8 лв. на година , и ще ми дадат 6 лв.към пенсията.А защо държавата краде пенсиите на поченалите ни половинки с години?Защо не ни дава лихви на година за парите които ни краде ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Дянков трябва да ограничава инфлацията около 2% и после да прави други сметки.Данъкът върху земята и рентата е опция която ще бъде използвана при задълбочаване на кризата , което значи скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 3
Longin
преди 11 години
*** разсъжденията, *** народопсихологията... вместо да се мисли как да се изкарват повече пари, повишаване на квалификацията, организиране на бизнес, успешни инвестиции, създаване на нещо ново и решаване на съществуващи проблеми...то как да прецакаме правителството/системата за да спестим 10% плосък данък... в/у КАПИТАЛА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 5 rate down comment 1
Iva zzz
преди 11 години
Аз да питам за да бъде справедливо, кога ще започнат да приспадат от данъците процент и от лихвите по кредитите, положението в момента е смазващо! Тежестта за частния сектор и физическите лица е много тежка и скоро ще останат над 80% заетите в публичния сектор срещу някакви си 20 -тина % за заетите в частния сектор, които трябва да произвеждат и да плащат и хранят всички останали! Катастрофа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Идват изборите, Вашатаа родителка да любя!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 2
ANS9983
преди 11 години
Бате Пешо, ти си само за Америка. Там въобще нямаше да работиш, нямаше и да плащаш (на безработни). Само щеше да си лежиш - в затвора. Дянков не е "***", ами такава Андрешковска ни е настройката. И бизнесът ни е такъв. Как работят(еха) строителните фирми? Колко пари плащат официално? Колко апартамента продават на реална цена? Колко данък плащат за НЕпродадените обекти, и т.н. В много големите депозити има голям дял необложени пари. Е, как ще станеме (даже след 30 г.) при това положение Германия, или поне да се приближим до нея. Всички плачат-ниски пенсии, ниски заплати, бедстващи (има и такива), но депозитите, сигурно и твоите растат, нали. Ши(е)бана държава, нали?! Да си жив и здрав. Нито стотинка на Дянков. Той ще обеднее от това. А ти си живей сред *** и *** като лорд с големите депозити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 1
Stanboi2
преди 11 години
samo za informacia: da, i w germania ima danak warhu lihvite no za lihvi nad 801evro na chovek godishno. znachi edna semeina dwoika moje spokoino i legalno da si pribira 1602evro na godina bez nikakaw danak. a w BGto i samo 10lv lihwa da wzemesh pak triabwa 1lv danak da platish.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Имаш + от мен, сега сам подкрепи идеята на Вдянков, че парите не трябва да стоят на едно място, защото така не се произвежда нищо. Ти си направил, създал продукт - дърворезба в стил Анри на една маса, на която друг, също без работа от която да получава пари, ще се храни. В случай сте се възползвали и двамата без да сте зависими от бат пешо тъй като не сте използвали хартиени пари. Но въпреки това той пак ще получи пари под формата на лихви, които от къде ще дойдат? Ами банките ще ги напечатат.И твоите и моите скромни спестявания дори и тези на бат пешо ще започнат да се обезценяват, но твоята маса и меда няма :)По млад съм от теб, но винаги намирам начин да напълня хладилника с родно производство продукти - от производителя, да си направя вино от грозде, без захар и от него ракия двойно преварена... Но вместо да се занимавам със всичко това, можеше да отделям повече време на професията която съм завършил и да бъда по-конкурентен не само в БГ но и по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Много си прав, че лично ще занеса поне 20% на Дянков, но какво да правя - не мога да не минавам през магазина. Много съм мислил над въпроса как мога да ги избегна тези проценти, защото и тези, които си мислят, че не плащат данъци пак плащат, защото няма как да се избегнат акцизите, например. Единственото, което съм успял да постигна, че тютюна за цигарите си го купувам директно от производителя. Често поработвам и срещу домашна ракийка и винце. Яйца, прясно и кисело мляко и сирене също не отказвам. Наскоро правих и една маса с дърворезба в стил Анри срещу 50 килограма пчелен мед. И това е. Хубавото е, че хората възприемат с голям ентусиазъм този начин на разплащане и им се струва, че минават много евтино. Аз също съм доволен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още