IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С какви пари ще разполага София през новата година?

Има време за дискусия за бюджета на столицата, но трябва разпределение по пера, посочи общинският съветник Владислав Панев

13:20 | 04.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Ремонт на бул. &quot;България&quot;.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Ремонт на бул. "България". Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Изготвянето на бюджета на Столична община за 2021 г. е предизвикателство поради няколко причини – несигурната макроикономическа рамка на национално ниво, изпълнението на бюджетните приходи и развитието на пандемията и опасността от нова серия карантинни мерки върху стопанския живот. Около 2 млрд. лева ще се харчат в столицата при бюджет от 1,7 млрд. лева, показват столичните финанси при сериозна субсидия от държавата.

Разчетите ще бъдат гласувани в края на февруари, като според общинския съветник от „Демократична България“ и член на Бюджетната комисия в Столичния общински съвет Владислав Панев, има достатъчно време за дебати и промени.

Пред БНР той подчерта, не е съвсем ясно какво ще бъде включено в план-сметката и процесът зависи от това дали достатъчно аналитично ще се представят отделните предложения за развитие на столицата.

За пример той посочи, че през миналата година е имало заделени пари за изкупуване на зелени площи, но от идеите нито една не е реализирана. „Въпросът е не какво ще бъде заложено, а какво ще бъде изпълнено“, подчерта Панев.

"Местните данъци в столицата почти няма да се пипат. Единственото намаление е в патентния данък на местата за настаняване, който беше намален от 250 на 25 лева на стая - този приход в бюджета е съвсем малка част от него, няма да даде никакво отражение върху приходната част", поясни общинският съветник.

Той посочи чистия въздух и детските градини като приоритетни теми на столицата и добави към тях екологията, паркирането, тротоарите, автомобилния парк.

„Общинската собственост се управлява крайно неефективно“, посочи още Владислав Панев. По думите му дивидентите, които постъпват в общинския бюджет, са практически нулеви и нито една общинска компания не плаща такива реално.

Според него „Топлофикация“ ще продължи да бъде в изключително лошо финансово състояние и е категоричен, че има некоректно „надуване“ на сметките през миналото лято. Панев обаче изрази надежда, че одитът на Сметната палата ще разкрие нередностите.

„Има сериозен проблем по отношение на разходите на транспортните дружества“, каза още общинският съветник и посочи, че е открито сериозно превишение на разходите при ремонта на транспортното общежитие. „Да се надяваме, че ще се редуцира корупцията и ще се намалят политическите назначения при избора с конкурси на нови членове в съвета на директорите на три от транспортните дружества“, каза той.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още