Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

С над 17% се ускори през октомври търговията на дребно през интернет

НСИ отчита намаление при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника, текстил, облекло, обувки

С над 17% се ускори през октомври търговията на дребно през интернет

Снимка: Архив Ройтерс

Оборотите в търговията на дребно ускоряват ръста си през окотомври, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ).

През есенния месец оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени, нараства с 0,5% спрямо септември и с 4,9% на годишна база.

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ (2015 = 100)

На годишна база оборотът на търговията на дребно нараства по-значително при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – със 17,4%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 16%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 10,4%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – със 7,3%.

Намаление е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – със 7,1%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 1,7%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година (Календарно изгладени)

През октомври се наблюдава по-значителен ръст на оборота спрямо септември при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 4,4%, и в търговията с фармацевтични и медицински стоки – с 3,4%.

В НСИ изчисляват, че има намаление при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 2,8%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 1,6%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец (Сезонно изгладени)

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Дом на кредит или какво трябва да знаем преди да вземем жилищен заем?