Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

С намаление на директори в дружествата си МИ пести 700 хил. лева годишно

Мерките засягат ВМЗ, Национална компания индустриални зони, „Авионамс“ и „Монтажи“

С намаление на директори в дружествата си МИ пести 700 хил. лева годишно

Снимка: Pixabay

Около 700 хил. лева годишно ще се пестят от разходи за управление от дружествата в системата на Министерството на икономиката, съобщиха от ведомството.

Мерките засегнаха управленския състав на “Вазовски Машиностроителни заводи” ЕАД и “Национална компания индустриални зони” ЕАД, който беше намален от пет на трима души. Сега дружествата се управляват само от един, а не от двама изпълнителни директори, както беше досега.

Още по темата

Съставът на съвета на директорите на „Монтажи“ ЕАД е редуциран от пет на трима души.

Икономия е постигната с назначаване на държавни служители от Министерството на икономиката, които не получават възнаграждение в борда на директорите на „Летище Стара Загора“ ЕАД, „Институт по маркетинг“ ЕАД и „Сертификация“ ЕАД.

От Министерството на икономиката информират, че следващите стъпки са за преобразуване на тези търговски дружества от ЕАД в ЕООД, като в средносрочен план те ще се управляват само от по един управител.

В състава на съвета на директорите на „София Тех Парк“ ЕАД е назначен един служител, който не получава възнаграждение, информират от ведомството, ръководено от Емил Караниколов.

Да се намалят разходите за управление на дружествата в системата на икономическото министерство допринася и освобождаването на търговския пълномощник на „Авионамс“ ЕАД, който е включен в състава на съвета на директорите.

Освободени са двама от ликвидаторите на две търговски дружества, които сега се управляват от по един ликвидатор.
Министерството на икономиката е намалило персонала в едно търговско дружество в ликвидация, оганичило е разходите му за правно обслужване и наемане на офис площи.

В намеренията на Министерство на икономиката в средносрочен план е да слее две търговски дружества, след което ще бъдат освободени двама управители. По този начин ще се намалят административните разходи с около още 120 хил. лева годишно от възнаграждения и осигуровки, пресмятат във ведомството.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Ръстът на жилищното кредитиране изпреварва силно този на другите сегменти