Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

С пари от бюджета ще бъдат компенсирани производители на тютюн

Стопаните са ощетени от частна гръцка фирма през 2016 г.

С пари от бюджета ще бъдат компенсирани производители на тютюн

Снимка: МС

В четвъртък Държавен фонд „Земеделие“ ще вземе решение за изплащане на дължимите суми на тютюнопроизводителите от Североизточна България, които имат вземания от частна гръцка фирма от 2016 г. Това обеща министърът-председателят Бойко Борисов на среща с тютюнопроизводители в шуменското село Пристое. В събота те блокираха главния път Шумен-Силистра и се обърнаха за помощ към премиера, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Издължаването ще стане чрез държавната помощ „Де минимис“, като се очаква да бъдат изплатени 1,5 млн.-2 млн. лв.

„Хората, които ги е болял кръстът, докато садят тютюна, докато го берат, докато го прибират, ще си получат и парите“, каза Борисов. Той уточни, че е необходимо кметовете и областните управители от региона да направят списъци със засегнатите стопани. 

„България не е само на жълтите павета. България е и тук – това са хора отрудени - в земята, в тютюна. За какво ли не се харчат пари, те заслужават да им обърнем внимание“, посочи министър-председателят.

На срещата в Пристое производителите са заявили, че от 2010 г. получават преходна национална помощ, без да са знаели, че за нея дължат данъци. А сега трябва да ги погасяват за 5 години назад.

„С данъците е по-трудна работата, там можем да направим единствено отсрочване с много години и да търсим пак прекомпенсиране във времето. Защото видяхте - искахме на мюфтийството да опростим данъка и какъв вой се наддаде.

Така че за данъците специално ще мислим“, отговори Борисов.

Тютюнопроизводителите добавиха, че имат проблем и с програма за застраховане на земеделската продукция, тъй като частна компания отказвала да изплати средства за щети. Премиерът заяви, че когато има частно-правен проблем, много трудно може да се намеси държавата, но ще се търси реакция.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Allianz: От 2008 г. българите увеличиха тройно активите си