IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само ниското ниво на държавния дълг ли ще предпази България при евентуална криза?

Задържането на капиталови разходи създава предпоставки за проблем в бъдеще поради недостатъчно капиталови инвестиции, прогнозира Васил Караиванов

20:19 | 04.01.19 г. 3
Само ниското ниво на държавния дълг ли ще предпази България при евентуална криза?

През последните няколко години управлението на бюджета на България е ясно насочено към желанието на страната за присъединяване към еврозоната. По-малкото капиталови инвестиции са за сметка на запазване на ниските нива на държавния дълг, за да може страната да бъде предпазена при бъдеща криза.

Това коментира икономистът Васил Караиванов, който е преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Българската икономика е много малка и много чувствителна към външни шокове. Не знаем в каква посока ще поеме икономиката на Европа, както и какъв ще е резултатът от преговорите между САЩ и Китай. Те много силно ще се отразят на търговските отношения, ще засегнат и България. Единственият механизъм, чрез който страната може да се справи, е бюджетът, смята той. – От гледна точка на икономиката, задържането на капиталови разходи създава предпоставки за проблем в бъдеще поради недостатъчната инфраструктура и недостатъчните капиталови инвестиции, които са направени.”

Според Краиванов обаче, по-малкото правителствени инвестиции до някаква степен се компенсират именно от запазеното ниво на дълга.

„Ако се изпълнят капиталовите разходи, както са планирани по бюджет, това ще означава още 2-3 млрд. лв. допълнителен дълг. Така страната реално ще бъде много ограничена откъм предприемането на възможни мерки в случай на криза“, посочи икономистът.

Вижте повече от разговора във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Ниското ниво на дълга няма нищо общо с това дали България ще избегне предстоящата икономическа криза или не. И САЩ имат дълг много нисък от този на България днес когато навлизат във Великата депресия и ниския дълг не ги спасява от нищо. Икономическите кризи за неизбежни и не трябва да се правят опити за "борба" с тях защото така няма да се направи нужното преструктуриране на икономиката и презразпределение на ресурсите по-максимално ефективен начин. Да се вдигат държавните харчове или заплатите на чиновици или пенсиите е безспорно най-безумната анти-кризисна мярка, за която може някога да се предприеме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Веск
преди 5 години
Аз отдавна говоря за колапс. Цивилизационен колапс. Не само икономически. Дни наред няма данни колко е раждаемотта за 2018та. Дали е 46, 48, 51 или даже 54 хиляди означават население 4 милиона с интрполация в бъдеще. Застаряло, болно, немайчин български, неуко, неквалифицирано. С такова население държавата на може да се удържи. Нито нацията. Аз съм пределно ясен в прогнозата си. Над 2/3 БВП в услугите - просто ще има колапс при криза. Няма и инвестиции - без инвестиции растеж няма. Отделно управлението е калинковско. Те не управляват - те калинкуват. Няма да е вечно. Социалното разслоение е недопустимо. Те това е положението. За съжаление тази прогноза ми е от години и 2018та вече я затвърди окончателно. Само се молете в Украйна да не стане нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
Иван Митев
преди 5 години
Дългът на Република България не е значим проблем.Най-важният проблем в Република България е общественото пренебрежение към предназначението на БНБ.При запазването на неправилността Република България е с нарастващи щети и заплаха за възникване на катастрофална криза. Спасението на Република България от нови щети и катастрофална криза е възможно само при обществено зачитане предназначението на БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още