Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Сборник събра докладите от Втората международна конференция за PEPP

В докладите си авторите насочват вниманието към това как чрез PEPP може да се постигне увеличаване на спестяванията за пенсия

Сборник събра докладите от Втората международна конференция за PEPP

Снимка: ВУЗФ

През октомври 2020 година се проведе второто издание на международната конференция „PEPP – регламент и технически стандарти за пазарна реализация“, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни изследвания към него VUZF Lab. Научният форум се проведе под патронажа на Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор.

Всички доклади, представени по време на конференцията, вече са събрани в специален сборник -  „PEPP – регламент и технически стандарти за пазарна реализация“. Трудът представя анализи на учени от България и международни автори по една все по-нова за научната литература и практика тематика, а именно спестяването в стандартизиран продукт за лично пенсионно осигуряване в рамките на ЕС, какъвто е PEPP (общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване). Сборникът е съставен от 15 изследвания на 15 автори.

В докладите си авторите насочват вниманието към това как чрез PEPP може да се постигне увеличаване на спестяванията за пенсия, да се преодолее пенсионният недостиг в ЕС, както и какво е значението му за развитието на финансовите пазари в съюза. 

Още по темата

Сред основните изводи на експертите е, че PEPP рамката е една от най-сериозните инициативи на ЕС в областта на капиталовите пенсии, а PEPP продуктът е уникален по своите характеристики и цели. В неговия дизайн се съдържат всички необходими предпоставки, които да го превърнат в атрактивен продукт за спестителите, от една страна, и същевременно - в продукт, интересен за разработване и предлагане от финансовите институции.  

Друг извод е, че националните законодателства трябва да обърнат внимание на препоръката на ЕК за предоставяне на PEPP на данъчните облекчения за съществуващи продукти. Електронното издание на сборника „PEPP – регламент и технически стандарти за пазарна реализация“ можете да видите ТУК.

В унисон с мисията си VUZF Lab започна да провежда и специализирани обучения и уебинари по въпросите на общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване (PEPP), насочени към експерти от държавните регулаторни органи, браншови асоциации, финансови институции и заинтересовани страни.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
ИПИ: Рисковете пред фискалния резерв