IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Scope Ratings: Рейтингът на България е BBB със стабилни перспективи

Не трябва да се подценяват рисковете в частния сектор, предупреди кредитният анализатор Денис Шен

11:17 | 19.04.18 г.
Scope Ratings: Рейтингът на България е BBB със стабилни перспективи

Рейтингът за България е BBB – инвестиционен рейтинг със стабилни перспективи. Това каза Денис Шен, асоцииран директор в Scope Ratings GmbH, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"При последното разглеждане на кредитните рейтинги направихме и първия си рейтинг за България. Разгледахме възможностите в България, като отчетохме ниското съотношение на дълга спрямо БВП, както и стабилния икономически растеж, който е над 3%. Фискалният баланс и сравнително ниското ниво на дълг, който е около 25% от БВП. Но със сигурност страната има и ограничения, които трябва да посочим, като високата задлъжнялост на частния сектор и нестаблността на банковата система, както и институционалните ефекти, които са високият риск от предсрочни избори и как това се съпоставя с политиката, както и последователността на реформите в България", изброи проблемите на нашата страна кредитният анализатор.

Той е на мнение, че перспективите за България са траекторията да остане положителна, но не трябва да се подценяват рисковете в частния сектор, както и продължаващите преговори за ERM II.

По думите му ако България стане част от това пространство, "това ще бъде много положително и ние ще трябва да преразгледаме кредитния рейтинг на страната по-късно през годината".

Какви са очакванията за европейската икономика? Кои са петте основни риска, чието развитие трябва да наблюдаваме? Как ще се развият търговските отношения вежду САЩ, Япония, Китай? Има ли риск от нова световна война? 

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още