Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Сделката за изтребителите F-16 стопи бюджетния излишък до 1,1 млрд. лв.

На месечна база само за август бюджетното салдо по КФП е отрицателно, сочат данни на министерството на финансите

Сделката за изтребителите F-16 стопи бюджетния излишък до 1,1 млрд. лв.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Бюджетният излишък намалява значително заради сделката за закупуването на изтребителите F-16 Block 70. Министерството на финансите очаква бюджетен излишък от 1,1 млрд. лв. към края на август спрямо 3,2 млрд. лв. в края на юли. На месечна база само за август бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) е отрицателно.

След ратифицирането от парламента на международните договори за закупуване на самолети F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, през август министерството на отбраната е превело сумата в размер на 1,2 млрд. долара по сметка на правителството на САЩ.

„С това българската страна изпълни ангажимента си по договорите, сключени по проекта за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ за Военновъздушните сили на Република България и започна тяхното практическо изпълнение“, съобщава финансовото министерство.

Значителният размер на разходите за реализирането на инвестиционния проект е довело до свиване на текущото превишение на приходите над разходите към края на август до около 1 % от прогнозния БВП, допълва министерството.

Приходите и помощите към август се очаква да бъдат в размер на 29,2 млрд. лв., което е 66,8% от годишния разчет. Спрямо август 2018 г. те нарастват с 3,323,1 млрд. лв., като ръст се отчита както при данъчните и неданъчните приходи, така и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС.

На база предварителните оценки данъчните приходи отчитат повишение в размер на 1,9 млрд. лв., неданъчните приходи нарастват с 1,1 млрд. лв., а приходите от помощи и дарения – с 290,3 млн. лева. В частта на неданъчните приходи основно се проявява базов ефект в частта на приходите по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ поради влезлите в сила промени в Закона за енергетиката от началото на юли миналата година.

Разходите по консолидираната фискална програма към август са в размер на 28,1 млрд. лв., което е 60,9 % от годишния разчет. Към август миналата година разходите са били в размер на 23,5 млрд. лева. Освен разходите по бюджета на министерството на отбраната, номиналното нарастване идва и от увеличението с 10% на бюджетните заплати и съответно на разходите за осигуровки и здравни вноски.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към края на август от централния бюджет, възлиза на 903,6 млн. лв.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
ivailojelyazkov до: ABBA
преди 11 месеца
долен ляв амбриажко НА : https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/f-16/f-16-bulgaria.html#bulgarian
1
 
4
 
4
ivailojelyazkov до: ABBA
преди 11 месеца
хохо хо хохо АМБРЕАЖИТЕ на кремъл ще се самовзривите от ГНЯВ & ЯД! супер само така квичене искаме на петоколонниците-пройнов,ася зуан,петя паликрушева и ЦЯЛАТА сляпа русофилска ***.ревете гниди защото БЪЛГАРИЯ БАВНО СТАВА БЯЛА ДЪРЖАВА!!!!!!!!!!
1
 
5
 
3
преди 11 месеца
Защото пенсионните дружества (и други) трябва да има къде да си държат парите.
9
 
6
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Браво Баце!!! Надяваме се до Коледа да натрупаш излишък за още 8 самолета F-16. Да се пукат душмани ни!!!
10
 
11
 
1
преди 11 месеца
Сделката за изтребителите F-16 стопи бюджетния излишък до 1,1 млрд. лв.

Юди, а заем от 200 000 000 $ за какво ви беше, като имате кинти?!

Още от Бюджет и финанси
За 2 месеца на Дунав мост са събрани над 1,5 млн. лв. от фишове и глоби