Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Секторът на услугите приключи 2019 г. с годишен и месечен ръст

За една година най-много се увеличават оборотите във воден и въздушен транспорт, а спад има при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“

Секторът на услугите приключи 2019 г. с годишен и месечен ръст

Снимка: Investor.bg

Ръст на оборотите на годишна и тримесечна база отбелязва секторът на услугите в България през четвъртото тримесечие на 2019 г. Данните са на Националния статистически институт (НСИ) и са базирани на информацията за дейностите, обхванати в „Транспорт, складиране и пощи“, както и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и в сектора „Други бизнес услуги“.

Годишни изменения

През четвъртото тримесечие на миналата година общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 5,9% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Увеличение е регистрирано при всички дейности, като то е най-значително при „Воден транспорт“ - с 42,5%, и „Въздушен транспорт“ - с 23,5%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ е със 17,5% по-висок през четвъртото тримесечие на 2019 г. в сравнение с година по-рано. Съществен е ръстът при „Дейности в областта на информационните технологии“ (34,8%), докато намаление е отчетено само при „Далекосъобщения“ (3,7%), констатират в НСИ..

Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ спрямо съответното тримесечие на предходната година
                                           (Календарно изгладени)

В НСИ отчитат, че при „Други бизнес услуги“ ръст на годишна база се наблюдава при повечето дейности, като той е най-голям при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 18,1%, „Дейности по почистване“ - със 17,3%, и „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 16,9%. Намаление е регистрирано само при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 6,7%.

Тримесечни изменения

Според предварителните данни на НСИ в периода октомври – декември на 2019 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, за три месеца расте с 1,9%. По-значително увеличение се наблюдава при  „Въздушен транспорт“ - с 8,2%, и „Пощенски и куриерски услуги“ - със 7,7%. Намаление е регистрирано само при „Воден транспорт“ (1%).

 Тримесечен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“
                                                                      (2015 = 100)

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 2,3% спрямо периода юли – септември на 2019 година. Най-голямо увеличение е регистрирано при „Дейности в областта на информационните технологии“ - със 7,3%, и „Информационни услуги“ - с 5,4%. Съществен спад е отчетен при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (15,4%) и „Издателска дейност“ (13,3%).

Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ спрямо предходното тримесечие
                                                (Сезонно изгладени)

В НСИ изчисляват, че при Други бизнес услуги най-голямо повишение на тримесечна база се наблюдава при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 2,3%, и „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 1,7%. По-значително намаление е регистрирано при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 6,6%, и „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 4,6%.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Свръхрезерв в банката ще са наличности в активи над задължителните минимални резерви