Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Секторът на услугите записа годишен ръст, но тримесечен спад от юли до септември

За една година най-много се увеличават оборотите във водния транспорт, производството на филми и телевизионни предавания, отчита НСИ

Секторът на услугите записа годишен ръст, но тримесечен спад от юли до септември

Снимка: Investor.bg

Ръст на оборотите на годишна база отбелязва секторът на услугите в България през третото тримесечие на 2019 г. Данните са на Националния статистически институт (НСИ) и са базирани на информацията за дейностите, обхванати в „Транспорт, складиране и пощи“, както и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и в сектора „Други бизнес услуги“. На тримесечна база обаче има незначителен спад, констатират в НСИ.

Годишни изменения

За периода от  юли – септември общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 6% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Увеличение е регистрирано при всички дейности, като то е най-голямо при „Воден транспорт“ - с 53,4%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е със 17,2% по-висок през третото тримесечие на тази година в сравнение с година по-рано.

Най-съществен ръст се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (40,2%) и „Дейности в областта на информационните технологии“ (27,5%).

Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ спрямо съответното тримесечие на предходната година
(Календарно изгладени)

При Други бизнес услуги индексите на оборота са по-високи на годишна база, като най-голям ръст е отчетен при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 28,3%, „Други професионални дейности“ - с 19,1%, и „Дейности по почистване“ - със 17,9%.

Тримесечни изменения

По предварителни данни през третото тримесечие на тази година общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, намалява с 0,6% спрямо второто тримесечие на 2019 година. Понижение е регистрирано при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ (3,4%).

Националната статистика отчита увеличение при при „Въздушен транспорт“ - с 3,1%, и „Воден транспорт“ - с 2,7%.

Тримесечен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“
(2015 = 100)

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 3,2% спрямо периода април – юни. Най-значителен ръст е регистриран при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (18,1%) и „Издателска дейност“ (9,2%). Намаление е отчетено при „Далекосъобщения“ - с 1,4%.

Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ спрямо предходното тримесечие
(Сезонно изгладени)

При Други бизнес услуги най-съществено повишение спрямо второто тримесечие се наблюдава при  „Рекламна дейност и проучване на пазари“ - с 8,4%, и „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 6,6%.

Спад е регистриран при „Други професионални дейности“ - с 11%, и „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 6,4%.

 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври