IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Игнатов: Бюджетът за образование е добре балансиран

Увеличението на учителските заплати не e достатъчно, твърди бившият образователен министър

11:15 | 02.11.16 г. 1
<p>
	Сергей Игнатов. <em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Сергей Игнатов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетът за образование е добре балансиран и дава добра заявка за реформи, каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият министър на образованието Сергей Игнатов. Според него увеличението на учителските заплати не е достатъчно и вероятно ще покрие само предвидената за 2017 г. инфлация.

„Нека не забравяме откъде тръгваме. Всички, които искат повече пари, имат право, защото заплатите в България са унизително ниски. Искаме по-висок стандарт на живот, който сe приближава до тoзи в страните от Централна и Западна Европа, но това няма как да стане изведнъж“, поясни още Игнатов и допълни, че увеличението на разходите за образование и наука през следващата година е 9%. 

Според бившия образователен министър основна цел на новите разчети е реформата в предучилищната система. „В близките години всички ще видят положителните резултати. През 2030 г. България ще изглежда много по-добре и това ще бъде благодарение на усилиятa, които полагаме сега. Заложени са средства преди всичко за реформа в сектора. Парите за учителите са малко, но нека не забравяме, че най-важното нещо е образованието на нашите деца“, каза още Игнатов. 

Той подчерта, че системата има много проблеми, предимно с обучението на най-малките деца в предучилищна възраст. Привличането на млади учители с подходящо професионално образование също е предизвикателство, допълни Игнатов. Според него основна пречка за подбора на походящи кадри е именно ниското заплащане.

„При наличните средства нека се концентрираме върху това, какво реално можем да направим сега. Трябва да обърнем повече внимание на отпадащите от системата деца. За съжаление, в повечето случаи те са от семейства, в които майчиният език не е български. Необходимо е да подготвим учителите да работят с такива деца. А това не е бърз процес“, обясни Сергей Игнатов.

Повече по темата и още от разговора с бившия образователен министр може да видите във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 7 години
??? Трябва да си луд марсианец, за да се вържеш на тези приказки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още