Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Сергей Игнатов: Бюджетът за образование е добре балансиран

Увеличението на учителските заплати не e достатъчно, твърди бившият образователен министър

Сергей Игнатов: Бюджетът за образование е добре балансиран

Сергей Игнатов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетът за образование е добре балансиран и дава добра заявка за реформи, каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият министър на образованието Сергей Игнатов. Според него увеличението на учителските заплати не е достатъчно и вероятно ще покрие само предвидената за 2017 г. инфлация.

„Нека не забравяме откъде тръгваме. Всички, които искат повече пари, имат право, защото заплатите в България са унизително ниски. Искаме по-висок стандарт на живот, който сe приближава до тoзи в страните от Централна и Западна Европа, но това няма как да стане изведнъж“, поясни още Игнатов и допълни, че увеличението на разходите за образование и наука през следващата година е 9%. 

Още по темата

Според бившия образователен министър основна цел на новите разчети е реформата в предучилищната система. „В близките години всички ще видят положителните резултати. През 2030 г. България ще изглежда много по-добре и това ще бъде благодарение на усилиятa, които полагаме сега. Заложени са средства преди всичко за реформа в сектора. Парите за учителите са малко, но нека не забравяме, че най-важното нещо е образованието на нашите деца“, каза още Игнатов. 

Той подчерта, че системата има много проблеми, предимно с обучението на най-малките деца в предучилищна възраст. Привличането на млади учители с подходящо професионално образование също е предизвикателство, допълни Игнатов. Според него основна пречка за подбора на походящи кадри е именно ниското заплащане.

„При наличните средства нека се концентрираме върху това, какво реално можем да направим сега. Трябва да обърнем повече внимание на отпадащите от системата деца. За съжаление, в повечето случаи те са от семейства, в които майчиният език не е български. Необходимо е да подготвим учителите да работят с такива деца. А това не е бърз процес“, обясни Сергей Игнатов.

Повече по темата и още от разговора с бившия образователен министр може да видите във видеото. 

гледано: 1999   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
??? Трябва да си луд марсианец, за да се вържеш на тези приказки...

Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври