Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Ще внасяме кадри или ще преминем към роботизация заради липсата на работници

Заплатите са се увеличили значително, дори станаха двойни, посочи Надя Василева, председател на Асоциация BG Staffing

Ще внасяме кадри или ще преминем към роботизация заради липсата на работници

Снимка: Архив Ройтерс

От много години говорим, че ще се стигне до момент, в който икономиката би могла да се задъха. Кадрите просто ги няма като бройка. Не се раждат толкова, колкото са се раждали преди. Ако за една позиция преди кандидатстваха 150 човека, сега има 10-12, пресметна председателят на Асоциация BG Staffing Надя Василева в "България сутрин" на Вulgaria ON AIR.

Още по темата

Тя коментира данните на Агенцията по заетостта, които показват, че броят на безработните расте и в края на юли те са 173 хиляди, като увеличението е с почти 2% спрямо юни. На годишна база обаче има спад в броя на хората, останали извън пазара на труда.

Експертът в подбора на кадри посочи, че трябва да очакваме да разкрепостим политиката на внос на кадри или много бързо да минем към роботизация в определени дейности.

От думите на Надя Василева стана ясно още, че невинаги кандидатстващите отговарят на изискванията, а много често не четат обявата или не се явяват на интервю.

Сред най-важнитеусловия, които поставя младото поколение, според експерта е да има разнообразие в работната среда, както и екип от „страхотни колеги и шефове”.

В момента служителите си сменят шест пъти по-често работата, посочи председателят на Асоциация BG Staffing и пресметна, че заплатите са се увеличили значително в сравнение с преди десет години и буквално са станали двойни. – Като процент най-вероятно имаме най-голямото увеличение в света."

Надя Василева е убедена, че трябва веднъж завинаги да си направим реална статистика с какво разполагаме. Като кадри. „Това са цифри, които ни трябват, за да си направим изводите. Има много безработни, които не се регистрират. Има други, които се оправят без проблем и без да търсят работа", каза още тя.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

гледано: 2800   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

4
 
10
 
8
преди 1 година
Със сто процентово съгласие към всички останали коментари и първата част на твоя, мисля че роднината ти сам си е виновен. Като не си е получавал заплатата да се обърне към Инспекцията по труда, да подаде сигнал в ПАБ (със сигурност поне един пожарогасител не си е на мястото), да се оплаче на депутатите от управляващата и опозиционната партия от района в който живее..., варианти за действие има много. Ако чака премиера да се дотъркаля за да му реши проблема ще има да чака. Независимо кой е премиер и коя партия е на власт.

Иначе заварчиците са много корави. Особено ако трябва да набият жените си.
4
 
29
 
7
преди 1 година
Няма да се случи нито едно от двете предположения!

1. Евтината работна ръка от държавите от третия свят се насочва към по богатите държави от първия свят! Кой луд ще напусне държава от третия свят за да бачка в друга държава от третия свят (България) и то на всичкото отгоре без да знае езика и "културата"?

2. Роботизацията също няма да се случи защо тя е много скъпа, и правилното и масовото и внедярване в производствата също иска кадри и то изключително на високо ниво. Професионалистите които се занимават със автоматизация и роботика на практика днес са най ценните и скъпи служители. Логично е че и те ще избягат в западните държави и големите индустриални центрове в Азия където ще получат 5-10 пъти повече пари спрямо България и работата им ще бъде оценена високо.

Изобщо перспективите за България не са никак добри. България изпусна момента да се позиционира правилно като регионален играч, изгони си 80% от най умните хора в чужбина и сега "ще търсим под вола теле" !
0
 
38
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Така, гнус ме е вече от подобни статии. Кадри ИМА, роби няма. Гнус ме е, защото преди няма и половин час говорих с роднина, който работи като заварчик в бая популярна компания. Работи от 15 юли, а досега не е получил нито един лев! А заварчиците уж са сред най дефицитните.
1
 
25
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
колеги не се сърдете на жената ... тя ако имаше акъл за 5 стинки, нямаше да стане Яйчар, а щеше да си намери истинска работа :):)
0
 
30
 
4
SS-23 до: SS-23
преди 1 година
И именно, че дефакто няма толкова работа, колкото има кадри, разглезва "бизнеса" да иска "майка си и баща си" от кандидатите , т.е. да владеят 5 езика, за "оператор на ръчна количка" и впоследствие да твърди, че "нямало кадри"!
Преди големият балон до 2008, когато наистина имаше работа, всичко беше поглъщано на т.н. "пазар на труда".

Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството